‘President Cheney’ is nóg erger dan huidige leider

NEW YORK Voor steeds meer Amerikanen is het leiderschap van George W. Bush een drama. Slechts 29 procent van de bevolking is nog te spreken over het werk van de president....

Diederik van Hoogstraten

Maar het idee van ‘president Cheney’ is nog weer een gradatie erger. Volgens een recente peiling van de American Research Group wil 55 procent van de Amerikanen dat hij opstapt, desnoods via een afzettingsprocedure in het Congres.

Desondanks was vicepresident Dick Cheney zaterdagmorgen twee uur lang aan de macht. Bush (61) was onder narcose voor een inwendig darmonderzoek. Niet bij machte om het land te besturen, moest hij zodoende het 25ste Amendement op de Grondwet toepassen: hij droeg tijdelijk al zijn bevoegdheden over.

Nu is de 66-jarige Cheney al geruime tijd een hartpatiënt. De ‘VP’ heeft vier hartaanvallen gehad en kreeg in 2001 een pacemaker. Vandaar de grap van de televisiekomiek Jay Leno: ‘Wil je van deze gast af? Geef hem een gewoon een cheeseburger.’

Als er zaterdagochtend iets met Cheney zou zijn gebeurd, dan zou Nancy Pelosi, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, president zijn geworden. Dit idee kon veel Amerikanen weer een beetje opvrolijken. Ten eerste verkeert de Democrate Pelosi (67) in goede gezondheid. En ten tweede kan haar politieke agenda op meer instemming rekenen dan alle ideeën van Bush en Cheney bij elkaar opgeteld. Niet voor niets staat Cheney onder vijanden bekend als Darth Vader: de duistere kracht in de Star Wars-films.

Het was de tweede maal dat Bush tijdens zijn presidentschap zijn darmen liet onderzoeken. Net als in 2002 werden er poliepen verwijderd. Die worden nu getest op darmkanker, zei Bush’ woordvoer, Tony Snow. Darmkanker is een van de belangrijkste doodsoorzaken in de VS. Snow ondergaat momenteel zelf chemotherapie voor kanker die in zijn darmen begon en ook zijn lever heeft aangetast.

Diederik van Hoogstraten

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden