Nieuws
President Biden verwacht op korte termijn Russische inval in Oekraïne
De Amerikaanse president Joe Biden ziet een Russische inval in Oekraïne op korte termijn als een reële mogelijkheid. Met zijn opmerking verraste hij binnen- en buitenland.
Biden deelde deze inschatting tijdens een terugblik op zijn eerste jaar aan de macht. ‘Ik denk dat hij het land zal binnenvallen’, zei de Amerikaanse president over zijn Russische collega Vladimir Poetin. De zware economische sancties die daartegenover staan, zullen een ramp betekenen voor Rusland, zei hij. De zwaarte van die sancties hangt af van ‘hoe groot de inval’ in Oekraïne zal zijn, aldus Biden.
Vooral op dat laatste werd in Oekraïne vol ongeloof gereageerd. ‘Dit geeft Poetin groen licht om naar eigen goeddunken Oekraïne binnen te vallen’, reageerde een Oekraïense functionaris tegenover CNN. Kiev zou verbijsterd zijn over de suggestie die Biden deed: dat een ‘kleine’ inval mogelijk tot minder ernstige sancties zal leiden.
Kort daarna probeerde Bidens woordvoerder Jen Psaki de opmerking van de president recht te zetten. ‘Iedere Russische militaire stap in Oekraïne’, zei ze, ‘zou een harde reactie uitlokken.’
Gratis zelftests
Biden gaf woensdagnacht een zeldzame en lange persconferentie. Donderdag staat hij een jaar aan het roer in de Verenigde Staten. De president was bijna twee uur aan het woord, waarin hij Amerikanen vertelde wat in zijn ogen goed is gegaan, wat minder goed ging, en wat hij voortaan anders wil doen. Een toespraak in de categorie: Joe Biden, hoe vindt u zelf dat het gaat?
Uiteraard begon hij zijn verhaal met de pandemie. Na weken van kritiek op het gebrek aan testen in de Verenigde Staten, greep hij deze kans om mensen eraan te herinneren dat hij zijn belofte van enkele weken geleden is nagekomen: miljoenen gratis tests worden beschikbaar gesteld, vier zelftests voor ieder huishouden om te beginnen. Heel even klonk de Amerikaanse president als een reclameman: ‘Ga naar covidtests.gov om je gratis thuistest te ontvangen.’
De Verenigde Staten betreuren al 855 duizend inwoners die overleden aan de gevolgen van corona. Hoewel er voldoende vaccins zijn, willen lang niet alle Amerikanen zich laten vaccineren. Al maanden heerst frustratie over de geringe testcapaciteit. Vandaar Bidens reclame voor dus.
Prijsstijgingen
De tweede grote uitdaging voor Biden het komende jaar: prijsstijgingen. Amerikanen voelen de hoge inflatie van 7 procent in hun portemonnee. Zelfverzekerd deelde de president zijn plan om dit probleem aan te pakken: de toeleveringsketen herstellen, oneerlijke concurrentie harder aanpakken én zijn ambitieuze Build-Back-Betterplannen in ‘grote delen’ aan de Senaat voorleggen.
Opknippen dus, omdat het pakket als geheel is afgewezen, zelfs door zijn eigen partijgenoten. Maar als delen van die wet worden aangenomen, zullen families duizenden dollars per jaar extra te besteden hebben, aldus Biden. Dan kunnen ze die ‘wereldwijde’ prijsstijgingen ook beter ondervangen.
Het werd nog even spannend toen hij een vraag kreeg over zijn vicepresident Kamala Harris. Wordt zij in 2024 weer zijn running mate? ‘Ja!’, antwoordde hij zonder aarzelen, waarmee hij bevestigde dat een tweede termijn in het Witte Huis inderdaad zijn ambitie is. Op zich is dat geen nieuws, aangezien hij dit eerder ook al heeft aangegeven. Sommigen twijfelen echter of hij ook daadwerkelijk doorzet. Met 79 jaren op de teller is hij al de oudste Amerikaanse president ooit en het is nog maar de vraag of zijn gezondheid, tegen die tijd, een nieuw termijn toelaat.
Kieswetten
In tegenstelling tot zijn voorganger Donald Trump, was Biden bereid om de hand in eigen boezem te steken. Bijvoorbeeld als het aankomt op de nieuwe kieswetten die de Democraten door de Senaat willen krijgen. Sinds een paar weken spreekt de president zich publiekelijk uit voor twee wetten die de stemmogelijkheden voor Amerikanen moeten uitbreiden. In veel Republikeinse staten zijn het afgelopen jaar juist wetten aangenomen die de stemprocedures moeilijker maken voor kiezers.
Waarom die inzet niet zes maanden eerder was begonnen, vroeg een aanwezige journalist zich af. Vanwege gebeurtenissen in de wereld, antwoordde Biden, waarna hij toegaf: ‘Ik ben niet genoeg buiten geweest, in de gemeenschap, ik was te veel hier.’ Hier in het Witte Huis, bedoelde hij, waardoor hij kiezers ‘niet genoeg in de ogen heeft aangekeken’. Dit jaar wil hij vaker het land in, contact maken. Aan kiezers uitleggen waarom zijn plannen belangrijk zijn voor hun dagelijks leven.
Enkele uren na Bidens speech blokkeerden de Republikeinen in de Senaat de herziening van het kiesstelsel, zoals verwacht.
Een domper, vooral voor progressieve Democraten, die zich grote zorgen maken over Republikeins gedomineerde staten als Texas, waar vorig jaar wetten zijn aangenomen die onder meer de mogelijkheid tot briefstemmen inperken. Deze nieuwe regels treffen volgens de Democraten vooral minderheden. Biden noemde de tegenstand van de Republikeinen vorige week ‘ondemocratisch’, maar voorlopig krijgen ze wel hun zin.