President belooft 'antiterroristische operatie' in Oost-Oekraïne

President Oleksandr Toertsjinov van Oekraïne heeft besloten tot een 'volwaardige antiterroristische operatie' in het oosten van het land. Daaraan zal het leger deelnemen. Dit heeft het interim-staatshoofd vandaag gezegd.

De Oekraïense president Oleksander Toertsjinov. Beeld reuters
De Oekraïense president Oleksander Toertsjinov.Beeld reuters

Oekraïne stelde eerder deze week een ultimatum aan de pro-Russische opstandelingen die overheidsgebouwen in Oost-Oekraïne hebben bezet. Vervolgens werd de daad niet bij het woord gevoegd.

Toertsjinov gaf de opstandelingen in zijn televisietoespraak tot morgenochtend de tijd hun wapens neer te leggen. Dan worden zij niet gestraft, mits zij niet op de ordetroepen hebben geschoten en bezette overheidsgebouwen verlaten.

Doden in Slavjansk
Toertsjinov gaf zijn toespraak nadat eerder op de dag de pro-Russische protesten in het oosten van Oekraïne waren geëscaleerd in geweld. Bij de strijd in de stad Slavjansk tussen Oekraïense politie en activisten werd een medewerker van de staatsveiligheidsdienst van het land gedood en raakten zeker vijf anderen gewond. Ook een activist zou zijn omgekomen.

De betogers bezetten sinds zaterdag de hoofdkantoren van de politie en veiligheidsdiensten in de stad en hebben wegversperringen opgeworpen in buitenwijken. De pro-Russische demonstranten zijn de barricades opgegaan omdat ze willen dat het oosten meer bevoegdheden krijgt en zich, net als het schiereiland de Krim, aansluit bij Rusland.

Volgens de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken, Arsen Avakov, begonnen betogers te schieten op de strijdkrachten. Die zijn uit het hele land naar Slavjansk gebracht. Aan de kant van de separatisten zijn ook een nog onbekend aantal slachtoffers gevallen, aldus Avakov. Militanten meldden dat zeker één betoger is omgekomen. De Oekraïense minister raadde inwoners aan om het centrum van de stad te verlaten.

Beschadigde auto's van de Oekraïense veiligheidsdienst op de weg tussen Lugansk en Slavjansk. Beeld epa
Beschadigde auto's van de Oekraïense veiligheidsdienst op de weg tussen Lugansk en Slavjansk.Beeld epa
Oekraïense militairen in de buurt van Slavjansk Beeld EPA
Oekraïense militairen in de buurt van SlavjanskBeeld EPA

Niet alleen in Slavjansk is het onrustig. Ook in de stad Charkov hebben ruim 1000 pro-Russische betogers zondag het gemeentehuis van de stad geblokkeerd. Sommigen zijn het gebouw via uitgangen aan de achterkant binnengedrongen. 'Ze schreeuwden en gooiden ramen stuk. Niemand probeerde hen echter tegen te houden', aldus een journalist tegen de Oekraïense krant Kyiv Post.

Rasmussen hekelt Russische propagandaoorlog
Ook NAVO-chef Anders Fogh Rasmussen liet van zich horen. Volgens hem is Rusland bezig met een propagandaoorlog 'die we sinds het einde van de Koude Oorlog niet meer hebben gezien'. Moskou probeert zo 'de werkelijkheid te verdraaien, aandacht af te leiden van Ruslands illegale acties en het gezag van de Oekraïense autoriteiten te ondermijnen.'

Eerder beschuldigde Moskou de NAVO ervan haar beloften niet na te komen, zich te bemoeien met Oekraïnes binnenlandse politiek en het conflict te verhevigen.

Rasmussen zei dat het 'tijd is om wakker te worden en te zien wat de beschuldigingen van Rusland echt zijn: een rookgordijn om de eigen gebroken beloftes, inmenging in Oekraïne en poging tot escalatie te verbergen'. Ook uitte hij zijn bezorgdheid over de verdere escalatie in het oosten van Oekraïne.

Een barricade van brandende banden in de buurt van de oost-Oekraïense stad Slavjansk. Beeld EPA
Een barricade van brandende banden in de buurt van de oost-Oekraïense stad Slavjansk.Beeld EPA
Pro-Russische betogers in Slavjansk Beeld epa
Pro-Russische betogers in SlavjanskBeeld epa

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden