President baalt van Berlusconi

De president van Italië wil niets meer horen over Berlusconi’s feestjes. Terwijl die daar uiterst chantabel zijn gang is gegaan....

Van onze correspondent Eric Arends

ROME Uiteindelijk is de president zich er maar mee gaan bemoeien. Of de polemiek over de feestjes van premier Berlusconi misschien kan worden opgeschort tot na de G8-top, volgende week in L’Aquila, stelde Giorgio Napolitano (84) in zijn rol van onpartijdige bewaker van de Italiaanse eenheid. De bijeenkomst van de rijkelandenclub is voor huidig voorzitter Italië ‘te belangrijk’ om te verknoeien door ruzies over Berlusconi’s leefstijl.

De premier heeft het staatshoofd direct geprezen. Al weken lang publiceren kranten nieuwe onthullingen die Berlusconi’s vrijetijdsbesteding nog doldwazer maken dan ze al was – zij krijgt steeds meer mysterieuze en staatsrechtelijk gezien riskante trekjes.

Zo staat vast dat een zakenvriend van Berlusconi, Giampaolo Tarantini, diverse vrouwen fors betaalde om aan te treden op feestjes van de premier. Eerder werd al bekend dat deze zijn hooggehakte gasten fêteerde met peperdure sieraden.

In kranten en op internet circuleren nu afbeeldingen van jongedames die zichzelf en elkaar op de feestjes fotograferen in de badkamer van een van Berlusconi’s woningen. Zij zijn gehuld in een zwarte jurk, hetgeen een bevestiging lijkt van verklaringen van vrouwelijke feestgangers over het verzoek van Tarantini om zich voor de gelegenheid in ‘een zwarte jurk’ te hullen en ‘lichte make-up’ te dragen.

Justitie onderzoekt de details van vijf party’s van de premier, inclusief mogelijke aansporingen tot prostitutie en drugsgebruik. Berlusconi zelf zal in het onderzoek niet worden verhoord, maakten de onderzoeksrechters deze week bekend. Zij richten zich vooral op Tarantini (35), die tevens wordt verdacht van corruptie met aanbestedingen in de gezondheidszorg.

De ondernemer heeft de betalingen aan de vrouwen toegegeven, maar volgens hem gaat het slechts om ‘onkostenvergoedingen’. Ook Berlusconi erkent dat op de feestjes mooie vrouwen waren. Maar van de betalingen wist hij niets, zegt hij. ‘Ik heb me in een van de gasten vergist. En die heeft zich weer in een andere gast vergist.’

Dat is een rechtstreekse verwijzing naar Patrizia D’Addario (42), de courtisane die de absolute hoofdrol heeft in het gewoel. Haar opmerkingen – in de pers en tegen justitie – gaan veel verder dan die van Noemi Letizia, het 18-jarige meisje met wie de soap twee maanden geleden begon. D’Addario zegt seks met de premier te hebben gehad in zijn Romeinse ambtswoning – een claim die vriendinnen van haar in Italiaanse kranten hebben ondersteund.

Hoewel in Italië betaalde seks in de privésfeer is toegestaan, brengen de onthullingen Berlusconi grote morele schade toe. Bovendien was het zijn eigen minister van Gelijke Kansen, de voormalige pin-up girl Mara Carfagna, die vorig jaar zware straffen in het vooruitzicht stelde aan tippelaars en hun klanten. Bordelen zijn in Italië al tientallen jaren verboden.

Volgens D’Addario had het gezelschap veel weg van ‘een harem’. Uit haar opmerkingen tegen de Britse Sunday Times blijkt dat de feestjes vooral in het teken stonden van Berlusconi’s verheerlijking. Zo kregen de aanwezigen opnamen te zien van zijn bezoek aan het Amerikaanse Witte Huis en beelden van Berlusconi tijdens de laatste verkiezingscampagne en tijdens de G8-top. De voorstelling werd afgesloten met het door iedereen luid meegezongen campagnelied van Berlusconi’s partij Volk van de Vrijheid, getiteld: Meno male che Silvio c’è (Maar goed dat Silvio er is).

In strafrechtelijke zin hoeft Berlusconi hiervoor weinig te vrezen. Toch kunnen zijn liefhebberijen hem als premier uiterst kwetsbaar maken. Zo is gebleken dat de vrouwen zonder enige controle toegang kregen tot de privévertrekken van Berlusconi. Dit terwijl hij kennis heeft van staatsgeheimen, alsook van kwesties binnen het NAVO-bondgenootschap.

Uit de actie van D’Addario blijkt bovendien dat Berlusconi doelwit kan zijn van chantage. Zij zei uit de school te klappen ‘omdat de premier zijn belofte niet is nagekomen’: Berlusconi zou hebben toegezegd dat hij haar zou helpen bij de bouw van een bed & breakfast. Zij meent haar verhaal te kunnen bewijzen met ‘opnamen’ die nu bij justitie liggen.

Massimo Giannini, adjunct-hoofdredacteur van La Repubblica, noemt de reactie van president Napolitano ‘zeer begrijpelijk’, maar wijst erop dat die ‘niet kan en mag worden gereduceerd tot een uitnodiging aan de media om zich niet bezig te houden met zaken die de regering van streek brengen’.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden