President Azerbeidzjan waarschuwt voor burgeroorlog Strategische punten in Bakoe bezet door leger

Troepen die trouw zijn aan de Azerbeidzjaanse president Alijev hebben donderdag strategische punten in de hoofdstad Bakoe bezet, nadat elite-eenheden van de politie (Opon) in opstand waren gekomen tegen de regering....

Van onze correspondent

Bert Lanting

MOSKOU

Bij schermutselingen tussen de opstandige eenheden en Alijev-getrouwe troepen zijn zeker negen doden en twaalf gewonden gevallen. Legereenheden probeerden gisteren vergeefs een Opon-basis in een buitenwijk van Bakoe in te nemen, alwaar de opstandelingen zich hebben verschanst.

De Opon-troepen, die onder leiding staan van de onderminister van Binnenlandse Zaken Rovsjan Dzjavadov, wisten de aanval echter af te slaan.

Ook trachtten de regeringstroepen een huis in het centrum van de hoofdstad in te nemen waar Dzjavadovs broer Machir - die officier van justitie is - zich met zo'n vijftig zwaarbewapende aanhangers heeft verschanst. De regeringssoldaten trokken zich echter terug nadat de Opon-leden twee pantserwagens in brand hadden geschoten.

De onrust begon toen Opon-eenheden eerder deze week overheidsgebouwen in twee steden in het noorden van Azerbeidzjan bezetten. De muiters eisten aanvankelijk het aftreden van president Alijev, de voormalige communistische partijchef van Azerbeidzjan die twee jaar geleden via een militaire opstand weer aan de macht kwam.

Maar het leek er gisteravond op dat de leiders van de opstand hun eisen hebben gematigd. Volgens de Azerbeidzjaanse autoriteiten eisten de broers Dzjavadov de posten van minister van Binnenlandse Zaken en procureur-generaal op in ruil voor het neerleggen van de wapens.

Het is echter zeer de vraag of Alijev daarop zal ingaan. De 71-jarige president beschuldigde de broers er in zijn televisierede van dat zij de Opon-eenheden hebben omgevormd tot een privé-militie die zich voornamelijk met afpersing bezighoudt.

Het is de tweede keer dat de Opon-troepen in opstand komen tegen het bewind van Alijev. Vorig jaar oktober sloegen zij onder leiding van Dzjavadov aan het muiten nadat enkele leden van de ordetroepen waren gearresteerd wegens de moord op een hoge politicus.

Alijev wist de opstand te bedwingen en maakte van de gelegenheid gebruik zich te ontdoen van premier Soeret Hoesseinov. De premier werd ervan beschuldigd dat hij achter de mislukte coup zat en werd gedwongen om af te treden. Dzjavadov mocht van Alijev echter op zijn post blijven zitten.

Het is onduidelijk of Hoesseinov ditmaal betrokken is bij de opstand. De voormalige premier, die Alijev in 1993 aan de macht hielp komen, woont tegenwoordig in ballingschap in Moskou. Vandaaruit voert hij samen met een andere prominente Azerbeidzjaanse balling, ex-partijleider Moetalibov, campagne tegen Alijev.

Hoesseinov beschuldigt Alijev ervan dat hij enorme bedragen in zijn zak heeft gestoken bij de ondertekening van een miljardencontract tussen Azerbeidzjan en een internationaal olie-consortium vorig jaar voor de exploitatie van drie olievelden in de Kaspische Zee.

Andersom beschuldigen de aanhangers van Alijev de 37-jarige ex-premier ervan dat hij zich door de Russen heeft laten omkopen. Hoesseinov is altijd tegen het 'contract van de eeuw' geweest, omdat het volgens hem onvoldoende rekening hield met de belangen van Rusland.

Moskou wil dat de olie uit de nieuwe olievelden via een oliepijpleiding naar de Russische havenstad Novorossiisk aan de Zwarte Zee wordt gepompt.

Maar Alijev liet onlangs nog weten dat de keuze voor de aanleg van een pijpleiding via Turkije vast staat.

Alijev was ooit chef van de Azerbeidzjaanse afdeling van de geheime dienst KGB. Later werd hij partijleider van de republiek en klom hij zelfs op tot lid van het Politburo in Moskou, de landelijke partijleiding.

Na vijf jaar in de politieke wildernis kwam Alijev in 1993 weer aan de macht in zijn land, nadat opstandige troepen onder leiding van Hoesseinov president Elcibej hadden verjaagd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden