President Argentinië: openbaar aanklager toch vermoord

De dood van de Argentijnse aanklager Alberto Nisman roept steeds meer vraagtekens op. President Cristina Kirchner, die er aanvankelijk van overtuigd was dat het om zelfmoord ging, beweert nu dat de 51-jarige man is vermoord om haar regering in diskrediet te brengen.

Een demonstrant met een bord 'yo soy Nisman', 'ik ben Nisman'. Beeld ap
Een demonstrant met een bord 'yo soy Nisman', 'ik ben Nisman'.Beeld ap

Nisman leidde het onderzoek naar de aanslag op de Joodse Vereniging Amia in Buenos Aires. Bij die aanslag in 1994 kwamen 85 personen om het leven, honderden anderen raakten gewond. In 2006 stelde Nisman Hezbollah verantwoordelijk, die daarbij zou zijn geholpen door de Iraanse staat. Teheran heeft die betrokkenheid altijd ontkend en er is nooit iemand vervolgd voor de aanslag.

Vorige week kwam Nisman met een driehonderd pagina's tellend onderzoeksrapport over de zaak. Daarin uit hij felle beschuldigingen aan het adres van president Kirchner en andere hoge regeringsleden. Zij zouden de Iraniërs de hand boven het hoofd te houden, en de zaak bewust in de doofpot stoppen in ruil voor gunstige handelsovereenkomsten. Dat concludeert hij op basis van onderschepte telefoongesprekken en bronnen bij de Argentijnse veiligheidsdiensten. De regering noemt de beschuldigingen 'belachelijk'.

Argentijnse president Cristina Fernández Beeld epa
Argentijnse president Cristina FernándezBeeld epa

Zelfmoord?

Afgelopen maandag zou Nisman zijn rapport toelichten in het Congres, maar de dag daarvoor trof zijn moeder hem met een kogel door het hoofd in zijn woning. Het pistool en de kogelhuls lagen naast hem. In eerste instantie ging het Openbaar Ministerie uit van zelfmoord, maar al snel rezen twijfels. Nisman had geen kruitsporen op zijn handen, wat het onwaarschijnlijker maakt dat hij zelf de trekker overhaalde. Woensdag ontdekten onderzoekers een derde toegangsdeur naar het appartement, met voet en vingerafdrukken die nog niet zijn geïdentificeerd.

Kirchner publiceerde gisteren een brief op Twitter waarin ze haar theorie uit de doeken doet. Nisman zou zijn misleid door tegenstanders van de regering om foutieve informatie in het rapport op te nemen. De bronnen die de aanklager als veiligheidsdienstmedewerkers opvoert in zijn rapport, hebben in werkelijkheid nooit voor de dienst gewerkt, zo schrijft ze. Ze suggereert dat de aanklager is vermoord, met als doel de verdenking op de regering te schuiven: 'Ze gebruikten hem toen hij nog leefde, en daarna hadden ze hem dood nodig'.

Verbazing

Kirchner's brief levert verbazing op. Direct na zijn dood publiceerde Kirchner een brief op Facebook waarin ze juist suggereerde dat de aanklager zelfmoord had gepleegd. In diezelfde brief maakte ze Nisman voor leugenaar uit. De oppositie vindt dat de president televisietoespraken of persconferenties zou moeten houden, in plaats van haar theorieën te verspreiden via sociale media.

70 procent van de Argentijnen denkt dat Nisman is vermoord, zo bleek woensdag uit een opiniepeiling. Daarvan vermoedt meer dan de helft dat de regering achter de moord zit. Sympathisanten van de regering denken juist dat Nisman zelfmoord pleegde omdat hij zich een vernederende afgang wilde besparen. Zijn beschuldigen zouden geen stand hebben gehouden in het Congres, zo redeneren ze.

De grote verliezers zijn de nabestaanden van de slachtoffers van de aanslag in 1994. De kans dat de daders zullen worden bestraft, is met de dood van Nisman alleen maar kleiner geworden. Gisteren gingen duizenden leden van de joodse gemeenschap de straat op om gerechtigheid te eisen.

Alberto Nisman Beeld epa
Alberto NismanBeeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden