President Argentinië in staat van beschuldiging gesteld

De Argentijnse president Cristina Kirchner is vandaag in staat van beschuldiging gesteld door officier van justitie Gerardo Pollicita. De president zou het onderzoek naar een bomaanslag op een Joods centrum opzettelijk hebben belemmerd. Een federale rechter moet nu bepalen of er een zaak komt tegen Kirchner.

Marjolein van de Water
Argentijnse president Cristina Fernandez de Kirchner Beeld reuters
Argentijnse president Cristina Fernandez de KirchnerBeeld reuters

De beschuldiging komt voort uit het rapport van Alberto Nisman, de aanklager die op 18 januari dood werd gevonden. Nisman deed onderzoek naar de bomaanslag in Buenos Aires, waarbij 85 doden vielen. In 2006 concludeerde hij dat de aanslag in opdracht van Iran was gepleegd.

De Iraanse daders zijn nooit gepakt, en volgens Nisman is dat te wijten aan een geheime afspraak tussen Kirchner en de Iraniërs. De Argentijnse regering zou het in 2011 op een akkoordje hebben gegooid met de Iraniërs, in ruil voor gunstige olieprijzen. Kirchner ontkent iedere betrokkenheid en noemde de conclusies van Nisman 'belachelijk'.

Nisman presenteerde zijn rapport op 14 januari aan een rechter, vier dagen later werd hij gevonden met een kogel door het hoofd. Zelfmoord of vermoord, dat is nog onduidelijk. Volgens Kirchner zit de geheime dienst achter de dood, anderen wijzen met beschuldigende vinger naar de regering.

Een poster kondigt een protestmars aan voor gerechtigheid na de mysterieuze dood van aanklager Alberto Nisman Beeld ap
Een poster kondigt een protestmars aan voor gerechtigheid na de mysterieuze dood van aanklager Alberto NismanBeeld ap

Voldoende bewijs

Officier van Justitie Pollicita heeft Nismans rapport bestudeerd en besloot vandaag dat er voldoende bewijs is om de president, haar minister van buitenlandse zaken Hector Timerman en andere regeringsleden in staat van beschuldiging te stellen. Zij kunnen worden opgeroepen een verklaring af te leggen, indien federaal rechter Daniel Rafecas daarvoor zijn toestemming geeft.

Kirchner heeft nog niet gereageerd op de ontwikkelingen. Haar woordvoerder Anibal Fernandez zei dat het een 'duidelijke poging is de democratie te destabiliseren'. Kabinetschef Jorge Capitanich noemde het een 'juridische staatsgreep'.

Mocht er een zaak worden geopend tegen Kirchner, dan is een arrestatie nog ver weg. Net als de meeste staatshoofden geniet de 61-jarige president immuniteit. Er kan wel een politiek proces tegen haar worden gevoerd, of een impeachmentprocedure. Pas nadat ze is afgezet, kan ze voor een normale rechtbank worden berecht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden