NieuwsArgentinië

President Argentinië bevriest benzineprijzen en verhoogt minimumloon in hoop op herverkiezing

De Argentijnse president Mauricio Macri heeft woensdag noodmaatregelen genomen. Hij bevroor de benzineprijzen, verhoogde het minimumloon en beloofde nooduitkeringen voor de armen en de middenklasse. De maatregelen moeten de pijn van de Argentijnen verzachten, en Macri’s kansen op herverkiezing in oktober vergroten.

Marjolein van de Water
De Argentijnse president Mauricio Macri kondigt noodmaatregelen aan.  Beeld AFP
De Argentijnse president Mauricio Macri kondigt noodmaatregelen aan.Beeld AFP

Die kansen gingen afgelopen zondag grotendeels in rook op. Bij de voorverkiezingen behaalde Macri’s linkse tegenstander Alberto Fernández een onverwachte monsterzege. Macri’s voorganger Cristina Kirchner is vicepresidentskandidaat van Fernández. Die samenwerking bleek een gouden zet: Kirchner wordt geplaagd door corruptieschandalen, maar heeft nog altijd een grote aanhang. De gematigde Fernández wekt op zijn beurt het vertrouwen van minder radicale kiezers.

Maar Macri, een neoliberale zakenman, is de favoriet van de financiële markten. Beleggers zien geen heil in een terugkeer naar het protectionistische beleid van Kirchner, en maandag verloren de beurzen bijna 40 procent aan waarde. Ook de waarde van de peso is sinds zondag met zo’n 30 procent verminderd. Er hangt een totale ineenstorting in de lucht.

In een eerste reactie op de beursval gaf Macri de kiezers de schuld. ‘Wat er vandaag is gebeurd, is een voorbode van wat gaat komen als Alberto Fernández de verkiezingen wint’, aldus de president maandag. Hij hamerde erop dat de internationale markten geen vertrouwen hebben in Fernández, en dat Argentinië niet opnieuw moet kiezen voor een linkse regering.

Arrogant

De toespraak werd door veel Argentijnen als arrogant en respectloos ervaren, en Macri kreeg een golf van kritiek over zich heen. Woensdag sloeg hij een totaal andere toon aan. ‘Allereerst wil ik mijn excuses aanbieden voor maandag’, zei hij in een televisietoespraak. ‘Ik was erg aangeslagen door de resultaten, en had nauwelijks geslapen.’

Macri toonde zich plotseling vol begrip voor de kiezers. ‘Ik respecteer ook de Argentijnen die niet op mij hebben gestemd’, zei hij. ‘Jullie kunnen niet meer, jullie hebben het gevoel dat ik teveel van jullie heb gevraagd en nu zijn jullie boos’, aldus de president refererend aan de bezuinigingen die hij de afgelopen jaren heeft doorgevoerd. ‘Ik neem nu maatregelen omdat ik naar jullie heb geluisterd.’

Sinds Macri aan het roer staat is de armoede met 8 procent toegenomen. Meer dan een derde van de bevolking leeft inmiddels onder de armoedegrens. Ook de inflatie giert de pan uit, vorig jaar stegen de prijzen met 46 procent. Macri beloofde bij zijn aantreden dat zijn neoliberale beleid investeerders zou aantrekken, maar ook dat heeft hij niet waar kunnen maken.

Belofte

De woensdag aangekondigde loonsverhoging en uitkeringen zullen de Argentijnen enige ademruimte bieden. Maar ze zijn in strijd met het economisch beleid dat Macri voorstaat, en met zijn belofte aan het Internationaal Monetair Fonds. Het IMF leende Argentinië vorig jaar een recordbedrag van 56 miljard dollar, op voorwaarde dat Macri de overheidsuitgaven zou terug dringen. De markten reageerden woensdag dan ook negatief, het lijkt dweilen met de kraan open.

Macri probeert nu de dialoog aan te gaan met Fernández, ‘in het belang van het land’. Maar vooralsnog houdt Fernández de boot af. ‘U bent de president, ik ben alleen maar kandidaat’, aldus zijn antwoord op Macri’s uitnodiging. ‘U heeft de crisis veroorzaakt, en moet hem zelf oplossen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden