President Ahmadinejad heeft een heilig licht gezien

Nog geen vier maanden is Mahmoud Ahmadinejad president van Iran, en nu al is hij hard op weg een omstreden figuur te worden....

President Mahmoud Ahmadinejad van Iran is bezig een omstreden man te worden. Hij is erg radicaal en eigenwijs, vinden meer pragmatische hardliners. Zelfs een deel van zijn aanhang vindt dat hij te hard van stapel loopt. Maar Ahmadinejad lijkt ook last te krijgen van godsdienstwaanzin.

Op de conservatieve website baztab.com vertelt de president een licht te hebben gezien, terwijl hij in september de wereldleiders toesprak op een bijeenkomst van de Verenigde Naties. ‘Ik zag een lichtbundel die naar jou toe kwam en je omringde en tot het einde van je toespraak beschermde’, zegt lid van de Iraanse delegatie. Ahmadinejad ontkent het niet. ‘Ik voelde dit licht zelf ook, want ineens veranderde de sfeer en 27, 28 minuten lang knipperde geen enkele wereldleider met de ogen.’

De opname werd gemaakt tijdens een ontmoeting tussen Ahmadinejad en ayatollah Abdollah Javadi-Amoli. ‘Ik overdrijf niet’, zegt de Iraanse president, ‘want ik keek naar hen en zag dat ze allemaal verbaasd en onder de indruk van mij waren. Het leek wel of een hand hen had gegrepen en op hun stoel gedrukt, hun ogen en oren had opengezet voor de boodschap van de Islamitische Republiek.’ De ayatollah, die als gematigd conservatief bekend staat, gaat hier niet op in.

De onvrede over Ahmadinejad blijkt onder meer uit de houding van het Iraanse parlement, dat drie door de president voorgedragen kandidaat-ministers van Oliezaken de een na de ander afwees. Het parlement is in overgrote meerderheid in handen van conservatieven. ‘Als hij niet voor de vierde keer nee wil horen, moet hij mensen buiten zijn eigen vriendenkring opzoeken’, zegt Mohammad Nabi Habibi, de leider van de extreem-conservatieve Islamic Coalition Society.

De laatste tijd zijn liefst dertien ministers ter verantwoording geroepen in de verschillende kamercommissies. Leden van de Abadgaran-groep in het parlement, die nauw gelieerd is aan de regering en aan de hoogste geestelijke leider, ayatollah Khamenei, riepen de ministers van Defensie, Economie, Energie, Industrie, Gezondheid en Onderwijs uit het kabinet van Ahmadinejad op het matje.

Een groep parlementsleden zou zo ontevreden zijn over de eigengereide Ahmadinejad dat er een motie wordt voorbereid om de de president ‘onbekwaam’ te verklaren. Volgens de Grondwet moet eenderde van de parlementariërs deze motie steunen. Eenmaal in het parlement kan de president worden afgezet met tweederde van de stemmen, zoals president Bani-Sadr overkwam in 1981. Om stemmen te winnen zou deze groep proberen de president in een kwaad daglicht te stellen.

De conservatieve Ahmad Tavakoli, die Ahmadinejad al duidelijk had gemaakt dat hij moest inbinden voordat ook zijn vierde olie-minister zou worden afgewezen, nam het op voor de president. Hij waarschuwde op een website dat tegenstanders van Ahmadinejad bezig waren dvd’s met het verhaal over de lichtbundel in omloop te brengen om hem door het slijk te halen. Akbar Allami, lid van de Nationale Veiligheidscommissie, zegt op Baztab.com te hopen dat de dvd per ongeluk door de vriendenkring van de president is verspreid en niet om zijn imago kapot te maken.

Critici van de president menen dat deze zich wel erg identificeert met de zogeheten twaalfde imam, opvolger van Ali (de stichter van de shia). De twaalfde imam verdween in 941 en zal als Mahdi terugkeren bij het aanbreken van het Einde der Tijden om over de wereld te heersen. Nog steeds is contact met hem mogelijk, via heiligdommen zoals de Jamkaran in Qom waar de Mahdi de gebeden van pelgrims zou verhoren. Voor dit heiligdom heeft Amadinejad ruim veertien miljoen euro beschikbaar gesteld.

Wie het licht ziet, heeft een speciale religieuze band met de twaalfde imam. Critici vermoeden dat Ahmadinejad zich zo boven alle kritiek hoopt te verheffen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.