President Afghanistan in Bonn op een zijspoor gezet

Het conflict in de Noordelijke Alliantie lijkt te zijn beslecht in het nadeel van haar leider Burhanuddin Rabbani, nog steeds de door de VN erkende president van Afghanistan....

De delegatie uit Rome, waarvan Sirat de leider is, en die van de Noordelijke Alliantie werden het volgens een deelnemer aan het VN-beraad zondag eens over de kandidatuur van Sirat, een etnische Oezbeek en hoogleraar islamstudies in Duitsland. Sirat was minister van Justitie tot de koning in 1973 werd afgezet. Aanvankelijk werd de Pathaanse commandant Hamid Karzai, ook een aanhanger van Zaher Shah, genoemd als hoofd van de interim-raad.

Het geschil in de Noordelijke Alliantie is er een tussen de oude generatie mujahedinleiders, zoals Rabbani, en jonge politici als Yunus Qanooni, delegatieleider van de Alliantie. De verhoudingen kwamen vorige week op scherp te staan toen Rabbani in de Verenigde Arabische Emiraten geheim overleg voerde met generaal Ehsan-ul Haq, hoofd van de Pakistaanse geheime dienst ISI. Andere leiders van de Alliantie namen daarna afstand van Rabbani. Zaterdag werd hem op een vergadering in Kabul te verstaan gegeven dat hij zijn aanspraken op de macht moest opgeven, zegt een bron in de Alliantie.

De vier degelaties in Königswinter waren gisteravond nog bezig met het bespreken van de kandidatenlijsten voor de interim-raad van ongeveer dertig leden, die Afghanistan een half jaar moet besturen. Over omvang en mandaat van dat lichaam werden de partijen het zondag eens.

De VN trokken wegens tijdgebrek het voorstel in om ook een interim-parlement van 150 tot 200 leden aan te wijzen. Wel komt er een Hooggerechtshof en een loya jirga, een grote vergadering van stamoudsten. De loya jirga benoemt over een half jaar een interim-regering die twee jaar zal dienen. De ex-koning zal waarschijnlijk de loya jirga voorzitten.

Er is in principe overeenstemming over de komst van een multilaterale troepenmacht, maar die zal door de interim-raad moeten worden uitgenodigd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden