Presentator, verslaggever, vrijmetselaar en vooral stem van AVRO's Radiojournaal

Avro-coryfee Sonja van Proosdij werd verliefd op de ziel van Jacqueline Beckers en trad toe tot de vrijmetselaars.

Sonja van Proosdij. Beeld Herman Pieterse / ANP

Ze sprak op 17 december 1964 de laatste woorden van de televisiepiraat op het REM-eiland. Nadat Anneke Grönloh haar hit Paradiso ten gehore had gebracht, zei presentatrice Sonja van Proosdij: 'Thans kunt u luisteren naar het verzoekplatenprogramma Flessenpost, een leuke...'

Op dat moment werd ze onderbroken, omdat met helikopters gelande agenten en mariniers de studio binnenvielen en de uitzending beëindigden. Hoewel volgens de overlevering Van Proosdij gekneveld werd afgevoerd, was ze zelf niet aanwezig. De uitzending was al eerder opgenomen.

De uit de lucht gehaalde televisiepiraat kreeg een vervolg in de nieuwe omroep Tros. Van Proosdij zou overstappen naar de Avro, waar ze een van de iconen werd. Tot 1988 zou ze vele programma's voor de radio en ook voor de televisie maken.

Op 27 december overleed Sonja van Proosdij in haar woonplaats Den Haag, twee jaar na haar partner Jacqueline Beckers met wie ze veertig jaar samen was. Ze was nog actief voor de Dreamcatcher Foundation, een organisatie voor sociaal-toerisme naar Zuid-Afrika, waarvan ze samen met Beckers een Nederlandse tak had opgericht. Ze was ook actief lid van een Haagse loge van de Internationale Orde der Gemengde Vrijmetselarij Le Droit Humain. 'Ze is zeker belangrijk geweest voor de emancipatie van vrouwen in het van oorsprong masculiene wereldje van de vrijmetselaars. En samen met Beckers zelfs heel belangrijk', zegt Christien Iliano van de loge in Den Haag.

Stem van AVRO's Radiojournaal

Van Proosdij was een van de drie kinderen van een Haagse taxi-ondernemer. Ze volgde de MMS en speelde toneel bij De Cirkel en het Haags Sprookjestoneel. Tevens kreeg ze ballet- en zangles. Na haar opleiding werd ze informatrice bij de Haagse VVV en rondleider in het Anne Frankhuis. Ook werkte ze korte tijd op een van de ministeries. Sportpresentator Leo Pagano ontdekte haar talenten als presentator.

Na een aantal programma's kwam ze bij de televisiepiraat terecht. Toen die al snel ophield te bestaan, werd ze door de AVRO gevraagd als mede-presentator van het radioprogramma Howland in Holland (vernoemd naar de andere presentator en uitvinder van de term diskjockey Chris Howland). Ze zou daarna vele programma's doen voor de Avro en de NCRV. Op de televisie had ze een kinder- en een koopprogramma en was ze een blauwe maandag omroeper. Maar het bekendst werd ze als de stem van AVRO's Radiojournaal (vanaf 1974, met onder anderen Herman Emmink) en Rondom Twaalf.

Verliefd op de ziel

Zij ontmoette Jacqueline Beckers bij het organiseren van theatervoorstellingen van onder anderen Jos Brink en Jaap van Zweden in een bejaardencentrum in Abtswoude bij Delft, waar Beckers toen directeur was. Ze werd verliefd, zoals ze zei, op de ziel van Beckers die toevallig verpakt was in een vrouwenlichaam. Beckers was toen al lid van de vrijmetselaars.

Op 18 maart 1976 werd ook Van Proosdij ingewijd bij Le Droit Humain. In 1988 ging Van Proosdij met de vut en verdween ze van de radio en de televisie.

Ze bleef artikelen schrijven. Zo maakte ze met Beckers, die ook fotograaf was, vele reisreportages voor het blad De Kampioen. Bij het maken van een reportage in de townships van Zuid-Afrika raakten Beckers en Van Proosdij geïnteresseerd in een hulpproject voor de mensen daar. Daarmee gingen ze aan de slag met de Dreamcatcher Foundation.

Kort voor haar dood maakte ze nog interviews met Nederlandse diplomaten voor het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden