'Presentatie Google moet veranderen'

Zoekmachine Google moet de manier waarop het zijn zoekresultaten presenteert veranderen. Doet het dat niet, dan kan het bedrijf een forse boete tegemoet zien van de Europese Commissie.

VAN ONZE VERSLAGGEVER WOUTER KEUNING

AMSTERDAM - Dat stelde eurocommissaris Joaquín Almunia (Mededinging) vrijdag in een interview met de Financial Times. Met zijn uitlatingen loopt de eurocommissaris vooruit op een officieel besluit dat hij naar verwachting later deze maand of anders volgende maand bekend zal maken.

De Europese Commissie doet al langer onderzoek naar mogelijk misbruik door Google van zijn dominante marktpositie. Dat doet ze naar aanleiding van klachten van concurrenten, waaronder het Amerikaanse softewarebedrijf Microsoft.

Een van de klachten luidt dat Google zijn eigen diensten hoger zou laten eindigen in de zoekresultaten dan die van concurrenten. Google heeft dat altijd tegengesproken. In een vergelijkbare zaak in de Verenigde Staten werd Google vorige week vrijgesproken van misbruik van zijn marktpositie.

De Europese mededingingsautoriteit kijkt echter anders naar de zaak. Deels komt dat doordat de marktmacht van Google in Europa groter is dan in de VS. Hier heeft het zoekbedrijf ruim 90 procent van de zoekmarkt in handen, in de Verenigde Staten is dat ongeveer tweederde deel.

In het interview met de Britse zakenkrant zegt Almunia onder meer: 'We zijn nog steeds bezig met het onderzoek, maar ik ben ervan overtuigd dat ze verkeer omleiden (naar hun eigen diensten, red).'

Verder zei hij: 'Ze verdienen geld met hun sterke marktpositie in de zoekmarkt. Ik denk - ik ben bang - dat ze misbruik maken van die positie.'

Het overleg tussen Google en de Europese Commissie begon in juli vorig jaar en loopt nog steeds. Als de partijen er onderling niet uitkomen, kan het Amerikaanse bedrijf een boete krijgen die maximaal 10 procent van haar jaaromzet bedraagt.

Een woordvoerder van Google liet in een reactie op de uitlatingen van Almunia weten dat het bedrijf 'in gesprek is met de Europese Commissie' en dat de gesprekken over deze materie 'rechtstreeks met elkaar' worden gevoerd en niet via de media.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden