Prem

Alle actualiteitenrubrieken hadden de afgelopen twee dagen hun mannetje op de kanaaldijk van Stein, en met allemaal weer precies hetzelfde liveverslag....

Wim de Jong

Intussen misten we door die nongebeurtenis deze week wel bijna PREMtime van de NPS, waar ze ook alerte tv-journalisten in dienst hebben, maar dan niet van het soort dat elkaar allemaal achterna holt. Het programma is vernoemd naar Prem Radhakishun, een Amsterdamse advocaat die wel toekomst ziet in nieuwsgierige, originele tv-journalistiek en die daar nog echt voor op uit trekt. Vaak vinden de presentator en zijn redactie al meteen op de hoek van de straat onderwerpen die het zeker ook goed zouden doen in NOVA, Twee Vandaag of Netwerk, ware het niet dat die toch allemaal bezig zijn met het dijkdoorbraakje in Stein, de voorverkiezingen in New Hampshire en de vogelgriep.

PREMtime meet wekelijks de temperatuur in het nieuwe, interculturele Nederland; niet meer en niet minder. Het programma kan

daardoor vele wisselende gedaanten aannemen. Soms is het de allo-versie van Man bijt hond wanneer de Marokkaanse Frans Bauer wordt geportretteerd.

Soms wordt er de vreemdelingenhaat rauw in uitgeserveerd. Soms, zoals in de uitzending van woensdag, word je op het verkeerde been gezet als PREMtime aantoont dat leerachterstand geen zwart probleem is, maar juist een wit. Voor het grote aantal Fries sprekende leerlingen dat niet goed meekomt in de lessen Nederlands is namelijk geen overheidssteun, waar dat op zwarte scholen vanzelfsprekend is.

Het grote verschil tussen PREMtime en een 'echte' actualiteitenrubriek is dat Prem Radhakishun elk onderwerp op zijn eigen schaal en merites behandelt, waardoor niet elk voorval automatisch als deel van een groot en beladen etnisch probleem wordt gecategoriseerd. Alleen de kijker mag oordelen. Dat schept veel lucht. Racisme klinkt ook in PREMtime regelmatig, maar omdat de zwarte Netwerk-en NOVA-kaders ontbreken, maakt zelfs vreemdelingenhaat in het programma vaak een zachte landing. Jonge 'neo-nazi's' uit Dokkum die mogen uitleggen waarom ze de asielszoekers haten ('omdat ze me met de fiets aanreden'), zijn weliswaar griezels, maar meer nog dan dat zijn het in PREMtime heel gewone plattelandsidioten van zekere puberleeftijd. Dat kijkt toch net even anders.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden