Premiersdebat is belachelijk in een parlementaire democratie

De ingezonden lezersbrieven van vrijdag 20 januari.

Redactie
Partijleiders (VLNR) Alexander Pechtold (D66), Mark Rutte (VVD) en Diederik Samsom (PvdA) heffen het glas na afloop van het RTL-verkiezingsdebat in 2015. Beeld anp
Partijleiders (VLNR) Alexander Pechtold (D66), Mark Rutte (VVD) en Diederik Samsom (PvdA) heffen het glas na afloop van het RTL-verkiezingsdebat in 2015.Beeld anp

Brief van de dag: Houd toch een gewoon lijsttrekkersdebat

RTL wil een 'premiersdebat' gaan voeren met de vier grootste partijen uit de huidige peilingen in Nederland (Ten eerste, 19 januari).

Een belachelijke gedachte. Nederland is een parlementaire democratie. Eenmaal in de vier jaar gaan we stemmen en dan bepalen we de samenstelling van de Tweede en de Eerste Kamer. Peilingen zijn in de huidige tijd zeer onbetrouwbaar gebleken, kijk naar Amerika. Wij zijn een parlementaire democratie en hebben geen door peilingen bepaalde regering en Tweede en Eerste Kamer. Een debat over de komende verkiezingen moet gaan tussen de twee huidige regeringspartijen en de grootste oppositiepartijen. Peilingen mogen geen invloed hebben op zo'n debat. De VVD en PvdA moeten ook verantwoording kunnen afleggen over de afgelopen vier jaar. Ik hoop dat de RTL-redactie nog op tijd tot ander inzicht komt.

Jan van Mourik, Oosterbeek

Soldaatjes

Vaak sla ik bij het ontbijt als eerste de achterpagina van de V op omdat je bij de bespiegelingen van Sylvia pas goed wakker wordt. Zo ook bij Soldaatjes (19 januari). Ik rook ze, ik proefde ze en ik dacht aan mijn grootmoeder, mijn moeder en Proust.

Jan Groenendijk, Zaltbommel

Erop vooruit

Zo, donderdagmorgen de nettobedragen van onze maandelijkse inkomsten dit jaar ontvangen. Zowel mijn AOW als die van mijn vrouw gaat per maand €10,93 omhoog. Mijn pensioen daalt met €1,09, dat van mijn vrouw stijgt met €0,81. Zo zie je maar, het is waar: iedereen gaat er in 2017 echt op vooruit!

Jos Noordanus, Amersfoort

Stof afkloppen

Uw artikel 'Populaire dj's hebben stof van Radio 2 afgeklopt' (V, 19 januari) had meteen mijn aandacht. Het klopt inderdaad: het stof is er af. Het is weggevaagd door de inzet van nieuwe dj's die op hun beurt blijkbaar nieuw publiek hebben aangetrokken. (Hopelijk) jonge mensen die zich niets aantrekken van de seksistische grappen van de heren Ekdom en (met name!) zijn sidekick, het oeverloze gezeur over Rijkswaterstaat en de 130 km-grens op de snelwegen.

Dat was ook voor mij de grens en heb dus afscheid genomen van Radio 2. De populaire dj's veranderen de zender rigoureus. Ik ben de zender nu kwijt. Dat is jammer, ik was een trouwe luisteraar. Gelukkig is Radio 1 nog behoorlijk stabiel en minder oordelend.

René Frederiks, Amersfoort

Zie het zonnig?

Len Koetsier schrijft over het depressiegala (O&D, 17 januari): 'Er stond inderdaad weinig goed nieuws in de krant, maar het zonnetje schijnt en met een beetje fantasie voel je het voorjaar aankomen. Zie het als een nieuwe week, met nieuwe kansen. Dat is heel wat aangenamer dan gedeprimeerd zijn.' Geniaal! Zo eenvoudig is het dus. Niet zeuren, want de zon schijnt. Dat al die mensen die aan zware depressies en angststoornissen lijden en hun behandelaars, daar nooit eerder aan gedacht hebben... Ik heb ook een advies aan Len Koetsier. Als u van het zonnetje zit te genieten, lees dan eens een eenvoudig boekje over de vreselijke hersenziekte die depressie is. Hopelijk bent u daarna wat voorzichtiger met het debiteren van deze op totale onwetendheid gestoelde onzin. Daar zitten depressieve mensen niet op te wachten. Integendeel: depressie is een heel eenzame ziekte, juist door alle onkunde die ze ontmoeten.

Henk Tijhuis, Hoorn

Ruttes keuze

Het is niet zo vreemd dat Rutte afgelopen zondag verrassenderwijs bekendmaakt toch niet met de PVV in een regering te willen zitten. Immers zoals de peilingen er nu voor staan, wordt de PVV de grootste partij en Wilders maakt zodoende bij de formatie de grootste kans om formateur te worden. Dan is er maar één partij waarmee de meerderheid behaald kan worden en waarmee Wilders premier kan worden. De PVV zal dan heel veel van zijn programma willen laten vallen en vervolgens loopt Rutte de kans geen premier te worden. Die situatie zal hij willen vermijden. Het is daarom veiliger de PVV nu al af te serveren dan straks allerlei uitvluchten te moeten verzinnen.

Peter Dessens, Arnhem

Volstrekte flauwekul

Wat een schande zoals de provincie Noord-Holland zijn brug- en sluiswachters behandelt (O&D, 18 januari)! En wat een drogreden dat de arbeidsvoorwaarden van deze dienaren van de publieke zaak 'aan de marktpartijen is'. Volstrekte flauwekul. Het is in iedere aanbesteding mogelijk (netjes? gebruikelijk?) om zittend personeel tegen de geldende arbeidsvoorwaarden over te nemen. Bij aanbestedingen in het openbaar vervoer (doet diezelfde provincie, dus die weet dat) gebeurt dat altijd.

Het is ook heel goed mogelijk om in de aanbesteding te eisen dat de geoutsourcete medewerkers naar de publieke normen betaald krijgen.

Ik werk in de provincie Zuid-Holland. Wij hanteren bij aanbestedingen vaak een minimumtarief, juist om prijsvechters met hun problemen te voorkomen. Zowel te hoog als te laag aanbieden leidt dan tot strafpunten. Maar deze mensen hadden natuurlijk gewoon in dienst moeten blijven, net als bij ons in Zuid-Holland.

Coen Glaser, provincie Zuid-Holland, op persoonlijke titel

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden