Premier van Luxemburg is er vroeg bij en trouwt met zijn vriend

'Premier monsieur.' Dat is de titel van de Belgische architect Gauthier Destenay, sinds hij vrijdag trouwde met Xavier Bettel, de premier van Luxemburg. Bettel is daarmee de eerste politiek leider in de EU die in het huwelijk is getreden met iemand van hetzelfde geslacht.

Sterre Lindhout
Premier Xavier Bettel (R) en zijn Belgische partner Gauthier Destenay (L). Beeld belga
Premier Xavier Bettel (R) en zijn Belgische partner Gauthier Destenay (L).Beeld belga

Bettel en Destenay zijn er vroeg bij, want het homohuwelijk bestaat in Luxemburg pas sinds januari van dit jaar. Bettel, die in 2013 Jean-Claude Juncker opvolgde als premier van het kleine groothertogdom in de Ardennen, kwam in 2008 publiekelijk uit de kast.

Twee jaar later ontmoette hij de blonde, blauwogige Destenay. De architect vroeg de staatsman vorig jaar ten huwelijk. Dat verklapte Bettel destijds in een interview met de Los Angeles Times: 'Hij stelde de vraag en ik zei ja. Ik heb maar één leven en ik wil mezelf in dat leven niet verstoppen.'

Bettel (42) is niet de eerste homoseksuele politiek leider die trouwt. De IJslandse premier Johanna Sigurdardottir, trouwde in 2010 - het jaar dat in IJsland het homohuwelijk werd ingevoerd - met haar vriendin, na eerst jaren samen te zijn geweest met een man.

Eerste land ter wereld

Nederland was in 2001 het eerste land ter wereld dat partners van hetzelfde geslacht gelijke rechten gaf wat betreft trouwen en het adopteren van kinderen. België volgde twee jaar later, en had met Elio di Rupo tussen 2011 en 2014 een premier die geen geheim maakte van zijn homoseksuele geaardheid. Getrouwd was hij echter niet.

Inmiddels bestaat het homohuwelijk in 17 landen, waarvan verreweg de meeste binnen de EU, en in een aantal Amerikaanse staten. Opvallend is het aantal katholieke landen in deze lijst: Frankrijk en Spanje, maar ook Brazilië, Argentinië en Uruguay.

In Luxemburg was het katholicisme lange tijd de kracht die het homohuwelijk tegenwerkte. In 2007 blokkeerde de parlementsfractie van de regerende Chrëschtlech Sozial Vollekspartei (CSV) een wetsvoorstel dat partners van hetzelfde geslacht het recht zou geven te trouwen en kinderen te adopteren, hoewel toenmalig CSV-premier Juncker uitgesproken voorstander van die wetgeving was.

Regeerakkoord

In 2013 bleek uit een peiling dat 87 procent van de Luxemburgers voor het homohuwelijk was. In de herfst van dat jaar doorbrak de liberale Demokratesch Partei onder leiding van Bettel de jarenlange hegemonie van de CSV.

Het homohuwelijk maakte deel uit van het regeerakkoord en werd in juni vorig jaar goedgekeurd door het parlement, met 56stemmen voor en slechts 4 tegen.

Hoewel zijn partij bekend staat als centrum-rechts, is de agenda van het kabinet-Bettel zeer progressief. Behalve het homohuwelijk staan ook het verlagen van de kiesgerechtigde leeftijd van 18 naar 16 jaar op de agenda, en het vervangen van het schoolvak godsdienst door Algemene Ethiek.

Bettel houdt zijn huwelijk bewust uit de publiciteit. Wel veranderde hij zijn achtergrondfoto op Twitter in een foto van de nieuwbakken echtelieden, elkaar lachend in de ogen ziend.

Xavier Bettel (R) met zijn partner Gauthier Destenay (L). Beeld epa
Xavier Bettel (R) met zijn partner Gauthier Destenay (L).Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden