Premier van Kosovo legt functie neer

De premier van Kosovo, Ramush Haradinaj, is gisteren afgetreden na door het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag te zijn aangeklaagd wegens oorlogsmisdaden....

Van onze correspondent

Haradinaj, een voormalig commandant van het Kosovo Bevrijdingsleger (UCK), wordt ervan verdacht in de periode 1998-1999 verantwoordelijk te zijn geweest voor grootschalige misdaden tegen de Servische, alsook de Albanese bevolking van Kosovo. Het is de eerste keer dat een regeringsleider in het voormalige Joegoslavische oorlogsgebied aftreedt na een aanklacht van het Tribunaal.

Haradinaj trad in december 2004 aan als premier van Kosovo nadat zijn partij, de Alliantie voor de Toekomst van Kosovo (AAK), tot een akkoord was gekomen met de Liga voor een Democratisch Kosovo (LDK) van president Ibrahim Rugova. Op dat moment was het onderzoek van het Joegoslavië-Tribunaal naar Haradinajs rol in de Kosovo-oorlog al in volle gang. Vertegenwoordigers van de Europese Unie trachtten vergeefs zijn benoeming tegen te houden. Haradinaj heeft herhaaldelijk de beschuldigingen tegen hem ontkend en steeds gezegd zich in geval van een aanklacht vrijwillig in Den Haag te zullen melden.

Het Tribunaal bevestigde gisteren vroeg in de middag het bestaan van een aanklacht tegen Haradinaj, waarvan de details pas openbaar zullen worden gemaakt als hij in Scheveningen is gearriveerd. Kort daarna kreeg de Kosovaarse premier de aanklacht overhandigd door het hoofd van het VN-bestuur in Kosovo, de Deen Sören Jessen-Petersen.

'Haradinaj accepteerde de aanklacht en tekende hem. Er vond een kabinetsbijeenkomst plaats. Hij kondigde zijn aftreden aan en zei dat hij morgen met een lijnvlucht vanuit Pristina naar Den Haag zal vertrekken', vertelde de Kosovaarse minister voor Repatriëring, Slaviska Petkovic, gisteren aan een Servisch radiostation. Haradinajs taken als premier worden voorlopig waargenomen door vice-premier Adem Saliha.

De aanklacht tegen Haradinaj komt precies een jaar nadat Kosovo werd getroffen door een hevige geweldsgolf. Albanezen staken toen Servische religieuze monumenten in brand, naast voertuigen van het VN-bestuur Unmik. De VN-politie in Kosovo heeft in verband met Haradinajs aftreden de veiligheidsmaatregelen in de provincie drastisch opgeschroefd, zo vertelde gisteren een woordvoerder.

Haradinaj is niet de eerste voormalige commandant van het Kosovo Bevrijdingsleger (UCK) die naar Den Haag afreist, maar wel de eerste die erin slaagde in het Kosovo van na de oorlog een politieke toppositie te bemachtigen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden