Premier Valls uitgejouwd voorafgaand aan minuut stilte voor slachtoffers Nice

De Franse premier Manuel Valls is maandagochtend bij aankomst van een herdenkingsbijeenkomst voor de slachtoffers van de terroristische aanval in Nice uitgejouwd. Voordat een minuut stilte in acht werd genomen voor de 84 slachtoffers, riepen omstanders in de Zuid-Franse badplaats om zijn aftreden.

Redactie
Mensen verzamelen zich voor de minuut stilte in Nice. Beeld anp
Mensen verzamelen zich voor de minuut stilte in Nice.Beeld anp

Valls noemde het 'beschamend' en zei dat het slechts 'een minderheid' was die hem uitjouwde.

Na de aanslag van donderdagavond is de kritiek op de Franse veiligheidsdiensten en de regering toegenomen. Dit kwam bovenop een vernietigend rapport over het handelen van de diensten, de politie en het leger tijdens de gijzeling in de Parijse concertzaal Bataclan in november. Uit een vandaag gepubliceerde peiling door de Franse krant Le Figaro blijkt dat nog slechts 33 procent van de Fransen president Hollande vertrouwt in de strijd tegen het terrorisme. Hij bleef maandagochtend in Parijs om daar de slachtoffers te herdenken.

Drie dagen na de aanslag in Nice mengt ook de Franse oud-president Nicolas Sarkozy zich in de discussie. Hij zegt dat de regering meer had moeten doen om de gebeurtenissen in de Zuid-Franse stad te voorkomen. 'Alles wat de afgelopen 18 maanden (sinds de aanslag op Charlie Hebdo, red.) had moeten gebeuren, is niet gedaan.'

Sarkozy, die volgend jaar zelf weer president hoopt te worden, sloeg zondagavond in een interview op de Franse televisie een krijgshaftige toon aan - hij sprak van een 'totale oorlog'. Volgens de voorzitter van Les Republicains moet de regering niet meer zeggen dat de dader een gestoord iemand is. 'We moeten de vijand benoemen en hem bestrijden.'

Volgens Sarkozy moeten er deradicaliseringscentra worden geopend, moeten buitenlanders die banden hebben met de radicale islam het land uit worden gezet, en moeten mensen van wie het gevaar dreigt dat ze radicaliseren worden voorzien van een enkelband of preventief worden opgesloten. Verder moeten plaatsen waar salafisme wordt gepredikt, gesloten kunnen worden en radicale imams kunnen worden uitgezet.

Over de aanslag in Nice

Was Mohamed Louhaiej Bouhlel een gek van God of gewoon een gek? Een jihadist of Karst T. met een vrachtwagen?

Wie willens en wetens zo'n afgrijselijke slachtpartij aanricht als in Nice, lijdt per definitie aan een aandoening uit het psychische spectrum - ongeacht of hij de heertjes van het kalifaat een dienst heeft willen bewijzen of niet. (+)

De helse truckchauffeur woonde in een uit de jaren zestig stammende flatwijk van Nice. Maar het is beslist niet zo'n typische Franse probleembuurt.

Geen vertrouwen

De Franse regering heeft onmiddellijk gereageerd op de uitspraken van de politieke rivaal Sarkozy. Premier Manuel Valls en minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve plaatsten gisteren een lang epistel op internet, waarin alle maatregelen die de regering heeft genomen sinds ze aan de macht zijn op een rij worden gezet. 'Geen enkele regering heeft zoveel gedaan in de strijd tegen het terrorisme.' En er is 'nationale eenheid nodig', aldus het communiqué.

Valls liep gisteren al vooruit op de kritiek in een interview met de krant Journal du dimanche. 'Sommige politiek onverantwoordelijken zullen zeggen dat deze aanslag te vermijden was. Maar een risico van nul bestaat niet. Het tegendeel beweren is liegen tegen de Fransen.' Valls waarschuwde voor het 'vertrumpen' van de Franse geesten.

Cazeneuve zei vandaag opnieuw op de Franse radio dat er nog geen banden zijn gevonden tussen IS en Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, de vrachtwagenchauffeur die een spoor van doden en gewonden achterliet op de Boulevard des Anglais in Nice. Volgens de officiële stand van het onderzoek is hij in een paar weken, hooguit een paar maanden, getransformeerd van drankzuchtige losbol tot jihadist. Van een diep doorvoelde bekering kan nauwelijks sprake zijn geweest. Waarschijnlijk hebben psychologische problemen een belangrijke rol gespeeld.

Na het onderzoeken van zijn telefoon is volgens Le Parisien gebleken dat Bouhlel er veel relaties op nahield, met zowel vrouwen als mannen. De 31-jarige Tunesiër zou volgens de Franse krant onder meer een 73-jarige minnaar hebben.

Nicolas Sarkozy Beeld reuters
Nicolas SarkozyBeeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden