Premier Tunesië trotseert zijn eigen partij

De premier van Tunesië wil ondanks het verzet van zijn eigen partij zijn plan doorzetten een nieuwe technocratische regering te vormen. Het is volgens hem de beste oplossing om het land door de huidige politieke crisis heen te helpen, zo liet hij vrijdag in een televisietoespraak weten.

AP en NYT

TUNIS - Zijn partij, de islamistische Ennahda, had zich donderdag tegen dit plan gekeerd. De partij vindt dat het land juist nu een politieke regering nodig heeft en dat Ennahda nog altijd voldoende mandaat heeft. Toch verzekerde premier Hamadi Jebali in zijn toespraak dat hij op de steun van zijn eigen partij rekent.

De moord op de linkse oppositieleider Chokri Belaid afgelopen woensdag heeft het al broze evenwicht in Tunesië bruut verstoord, twee jaar na de opstand tegen dictator Ben Ali. Overal gingen demonstranten de straat op en de politiek verkeert in een diepe crisis.

Tijdens de begrafenis van Belaid, een uitgesproken criticus van Ennahda, riepen duizenden betogers vrijdag om de val van de regering. De taferelen deden denken aan de opstand twee jaar geleden, waar dezelfde leuzen werden gescandeerd. 'Tunesië, kom bijeen, de revolutie gaat verder,' riep een oppositieleider door een megafoon. De oppositie wenst al tijden dat de huidige regering aftreedt. De samenwerking tussen de islamisten en twee seculiere centrum-linkse partijen die samen de coalitie vormen, verliep moeizaam. Onderhandelingen over het herschikken van een aantal ministers liepen tot op niets uit.

Na de moord kondigde de premier direct aan dat hij een regering van nationale eenheid zou vormen en nieuwe verkiezingen zou uitschrijven. De stap werd toegejuicht door de oppositie.

Om moeilijkheden te voorkomen, paste Jebali het plan vrijdag iets aan. Hij zou niet de huidige regering ontbinden, waarvoor toestemming van de president nodig is, maar enkele ministers vervangen door technocraten.

Tegelijkertijd waren tienduizenden betogers op de been om Belaid te herdenken en zijn begrafenis bij te wonen. Ordetroepen moesten de massa in het gareel houden, maar buiten de muren van de begraafplaats kwam het tot heftige botsingen. De politie bestookte de demonstranten met traangasgranaten, waarvan sommige op de begraafplaats neerkwamen tussen de rouwende mensen.

Ook in de stad Sidi Bou gingen duizenden mensen de straat op om Belaid te herdenken. De grootste vakbond van het land had tot een algemene staking opgeroepen.

Frankrijk had alle Franse scholen gesloten.

Tunesië ging in 2011 voorop in de Arabische Lente, toen dictator Ben Ali zich na langdurige protesten van de bevolking gedwongen zag naar Saoedi-Arabië te vluchten. President Moncef Marzouki probeerde de vrees dat de hervormingen nu in gevaar zijn te bezweren. De aanslag op Belaid mag de revolutie niet in gevaar brengen, betoogde hij. Zijn bezoek aan Frankrijk heeft hij onderbroken.

Tunesië kampt naast een politieke crisis met een nog altijd hoge werkloosheid onder jongeren en van de gehoopte verbetering van het levenspeil is sinds de opstand nog niet veel terechtgekomen.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden