Premier tegen referendum Turkije

Premier Balkenende verwerpt het idee van VVD-fractieleider Van Aartsen om een referendum te houden over de toetreding van Turkije tot de Europese Unie....

Van onze verslaggever

Balkenende reageerde kribbig op het pleidooi van de VVD-voorman, vervat in een opiniestuk in NRC Handelsblad. De premier wees er fijntjes op dat de EU Turkije officieel tot kandidaat-lidstaat heeft uitgeroepen in 1999, toen Van Aartsen minister van Buitenlandse Zaken was.

Eind dit jaar zal de EU onder Nederlands voorzitterschap een beslissing nemen over het al dan niet openen van toetredingsonderhandelingen met Turkije. Als die in 2005 beginnen, zal op z'n vroegst in 2015 resultaat geboekt worden. Alle EU-lidstaten moeten instemmen met de toetreding van Turkije. Van Aartsen: 'De keuze voor de parlementaire of de referendaire weg is aan elk land. De Nederlandse bevolking zou zich in 2016 of 2017 rechtstreeks kunnen uitspreken over deze uitbreiding.'

Het standpunt is opmerkelijk. Vorig jaar stemde de Tweede-Kamerfractie van de VVD op voorstel van Van Aartsen in met een referendum over de nieuwe Europese grondwet. Van Aartsen zei toen dat het om een eenmalige volksraadpleging ging. De VVD is van oudsher geen voorstander van het referendum, evenmin als het CDA van Balkenende. Dankzij de verrassende ommezwaai van de VVD is er een Kamermeerderheid voor een referendum over de grondwet, dat waarschijnlijk komend voorjaar plaatsvindt.

De PvdA daagt Van Aartsen nu uit om gezamenlijk een initiatief-wetsvoorstel in te dienen waardoor referenda officieel hun intrede doen in de Nederlandse politiek. 'Ik wil boter bij de vis', aldus PvdA-Kamerlid Timmermans.

De toetreding van Turkije ligt zeer gevoelig bij de VVD. Juist vanwege zijn ferm 'neen' tegen toetreding van Turkije, brak Kamerlid Wilders met zijn partij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden