Premier Sint Maarten dient ontslag in na druk vanuit Nederland

Premier William Marlin van Sint Maarten heeft vrijdag officieel zijn ontslag ingediend bij de gouverneur van het Caribische eiland, Eugene Holiday. Hiermee is de weg vrij voor de komst, begin volgende week, van staatssecretaris Raymond Knops (CDA) van Koninkrijksrelaties. Volgens Marlin is er in Den Haag sprake van 'een samenzwering om mijn regering ten val te brengen'.

William Marlin bij de persconferentie vrijdag. Beeld Kees Broere

In een poging de bestuurlijke orde op het eiland te herstellen heeft Nederland vrijdagmiddag hard ingegrepen op Sint Maarten. De Rijksministerraad gaf gouverneur Holiday de opdracht om premier Marlin te ontslaan en te vervangen door een waarnemer.

Daarmee hoopte de regering de patstelling te doorbreken die nu al twee weken duurt. Begin november nam het parlement van Sint Maarten al een motie van wantrouwen tegen Marlin aan. Het gevecht om de politieke macht op het eiland gaat om de vraag wie aan het roer zit als straks de Nederlandse hulp voor Sint Maarten, ter waarde van 550 miljoen euro, op gang begint te komen. Een parlementaire meerderheid wil, in tegenstelling tot Marlin, volledig akkoord gaan met de Nederlandse eisen voor hulp bij de wederopbouw na orkaan Irma. Ondanks de motie van wantrouwen weigerde Marlin echter zijn functie op te geven.

'Hiermee wordt de staatsrechtelijke basisregel geschonden dat een minister vertrekt die niet langer het vertrouwen geniet van het parlement', stelde de rijksministerraad vrijdag vast. 'Daardoor is de deugdelijkheid van bestuur zo ernstig in het geding, dat de Koninkrijksregering ingrijpen noodzakelijk acht in het kader van de waarborgfunctie van het Koninkrijk.'

Tik op de vingers

Gouverneur Holiday kreeg daarom vrijdag officieel de opdracht om in te grijpen namens het Koninkrijk. Op het eiland zijn echter ook vragen ontstaan over de houdbaarheid van zijn positie.

Dat zit zo: Marlin schreef begin november verkiezingen uit en ontbond het parlement, terwijl een meerderheid van acht parlementsleden duidelijk had gemaakt een nieuwe regering te willen vormen. Daarvoor zijn op het eiland geen tussentijdse verkiezingen nodig.

Maar Marlin kreeg toestemming voor de nieuwe verkiezingen van de gouverneur van Sint Maarten. Daarmee, zo is de mening op dit autonome eiland binnen het Koninkrijk, heeft Holiday een grote fout gemaakt. De gouverneur is de officiële vertegenwoordiger van koning Willem Alexander en is onschendbaar.

Europese hulp

De beslissing vrijdagochtend van de Rijkministerraad om Marlin officieel tot aftreden te dwingen via een zogeheten aanwijzing wordt op Sint Maarten dan ook vooral gezien als 'een tik op de vingers' van gouverneur Holiday. Hij had moeten inzien dat het eiland, dat begin september door de orkaan Irma is verwoest, niet in staat is op korte termijn verkiezingen te houden.

De vraag nu is dan ook of, behalve Marlin, ook de positie van Holiday niet onhoudbaar is geworden. Oppositionele politici op het eiland zijn van mening dat Marlin en Holiday een te nauwe band onderhouden.


Teruglezen: orkaan Irma, wederopbouw en wanorde

Gevallen regering
Op Sint Maarten is de regering van premier William Marlin deze maand ten val gebracht. Een meerderheid van acht leden in het parlement van het eiland heeft donderdag het vertrouwen opgezegd. Het achttal politici wil, in tegenstelling tot Marlin, volledig akkoord gaan met de Nederlandse eisen voor hulp bij de wederopbouw.

Verkiezingen in februari
De verkiezingen op Sint Maarten zijn verschoven van januari naar eind februari volgend jaar. Het is de bedoeling dat daarmee voldoende tijd bestaat om op het Caribische eiland, dat begin september door de orkaan Irma werd verwoest, een eerlijke stembusgang mogelijk te maken. Maar de twijfels blijven.

Zon, zee en strand zijn er nog - nu de toeristen weer
Het Nederlandse deel van Sint-Maarten is voor 90 procent afhankelijk van het toerisme. Maar daar is anderhalve maand na de verwoestende orkaan Irma weinig van over. (+)

De wil is er, maar lukt het dit keer ook echt?
De wil om Sint Maarten weer op te bouwen, is groot. Iedere inwoner wil helpen. Maar het probleem is juist dat er te veel mensen op het eiland zijn. (+)

Na Irma moet Sint Maarten nu écht orkaanbestendig worden
Sint Maarten ligt in puin en de wederopbouw gaat jaren duren. De Nederlandse krijgsmacht helpt. Maar wat heeft prioriteit? (+)

Onbetaalbare verzekeringspremies tegen orkaanschade
Het is de paradox waarmee veel bewoners van Sint Maarten worstelen: je kunt je wel verzekeren tegen de gevolgen van een orkaan als Irma, maar de hoge premie is voor de meesten niet te betalen. Dus moeten ze maar hopen dat het natuurgeweld hen niet in de financiële afgrond stort. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.