Premier Silajdzic van Bosnie legt zijn functie neer

De Bosnische premier Haris Silajdzic treedt af. Zijn plaats zal worden ingenomen door Hasan Muratovic, die thans als minister is belast met de contacten met de NAVO-vredesmacht IFOR....

REUTER; DPA

Reuter, DPA

SARAJEVO

Silajdzic had al tijden ruzie met zijn eigen regeringsfractie over het aantal ministers in de centrale regering die er volgens de akkoorden van Dayton moet komen. Silajdzic meende zes ministers nodig te hebben - met minder bewindslieden zou volgens hem het gezag van de centrale regering worden uitgehold. Het parlement - waarin Silajdzic' Partij voor Democratische Actie de dienst uitmaakt - heeft echter bepaald dat er hoogstens vijf bewindslieden mogen komen, plus één minister zonder portefeuille.

Volgens de vredesakkoorden van Dayton moeten er in Bosnië drie regeringen komen: een centrale overheid plus twee deelregeringen - één voor de Moslim-Kroatische federatie en één voor het Servische deel van Bosnië. Het conflict tussen Silajdzic en zijn partij heeft een vertraging veroorzaakt in de formatie van de Moslim-Kroatische regering zowel als die van de centrale regering.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden