Premier Rutte is van mening veranderd over Zwarte Piet: ‘Mensen willen die pijn niet’

Premier Mark Rutte is van gedachten veranderd over Zwarte Piet. Verklaarde hij in 2013 nog onbekommerd dat ‘Zwarte Piet nu eenmaal zwart’ is, inmiddels heeft hij ‘een grote verandering doorgemaakt’.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Rutte kwam tot inkeer doordat hij mensen ontmoette ‘met een donkere huidskleur, met kinderen, die zeiden: ik voel me ongelooflijk gediscrimineerd omdat die Piet zwart is’, zei hij donderdag in de Tweede Kamer. ‘Toen dacht ik: dat is het laatste wat je wilt bij het sinterklaasfeest.’ Zwarte Piet zal de komende jaren uit beeld verdwijnen, verwacht Rutte. ‘Onder druk van het maatschappelijk debat. Mensen willen die pijn niet.’

De minister-president erkent dat er in Nederland ‘plaatsen zijn waar institutioneel racisme voorkomt’. Toch wil hij die term, die uitdrukt dat niet alleen individuen maar ook overheden en andere belangrijke organisaties zich aan racisme bezondigen, niet gebruiken. Ook al kan dat mensen helpen die tegen die wantoestand te hoop lopen. De premier is bang mensen die helemaal geen racistische inborst hebben, te vervreemden door hun dat etiket op te drukken.

Buiten het debat

Sinds hij in 2013 Zwarte Piet ‘nu eenmaal zwart’ noemde, hield de premier zich zoveel mogelijk buiten het felle debat dat in de samenleving oplaaide over de metgezel van Sinterklaas. Het is aan de samenleving om een traditie desgewenst te veranderen, herhaalde hij keer op keer.

De Amerikaanse anti-racismeprotesten, ingegeven door racistisch politiegeweld in de Verenigde Staten, zijn de afgelopen dagen ook naar Nederland overgeslagen. Rutte erkende woensdag al dat racisme ook in Nederland een ‘systemisch’ probleem is, wat betekent dat het in de hele samenleving voorkomt.

Rutte gaat binnenkort praten met vertegenwoordigers van Black Lives Matter, de drijvende kracht achter de protesten, en hun geestverwanten, beloofde hij de Kamer.

Lees ook:

Eerst was er geen racisme, toen was het iets voor een onverbeterlijke minderheid, vervolgens werd erover gezwegen en nu zou het een alledaags verschijnsel zijn. Racisme is tastbaar en ongrijpbaar tegelijkertijd.

Het is aan Mark Rutte om namens het voltallige kabinet ondubbelzinnig duidelijk te maken dat in Nederland iedereen dezelfde fundamentele rechten en vrijheden heeft als het om demonstreren gaat, betoogde directeur Amnesty International Nederland Eduard Nazarski al in 2018.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden