Premier Portugal dient ontslag in

LISSABON Premier José Socrates van Portugal heeft zijn ontslag ingediend. Dat maakte de Portugese president Anibal Cavaco Silva woensdagavond bekend, vlak voor een Europese top over de stabilisatie van de Eurozone. De president aanvaardde het ontslag van Socrates.

ANP
Premier Socrates Beeld afp
Premier SocratesBeeld afp

Eerder op de avond wees het parlement de bezuinigingsplannen van de centrumlinkse minderheidsregering van Socrates af. De premier had eerder al gezegd dat hij zou opstappen bij een dergelijke uitkomst van het debat.

Geldgebrek verhelpen

De bezuinigingen moesten het geldgebrek van de Portugese regering verhelpen. Het land heeft zo'n hoge staatsschuld dat het problemen kan krijgen om nog nieuwe leningen af te sluiten. De situatie in Portugal kan gevolgen hebben voor de euro. Donderdag heeft in Brussel een overleg plaats tussen de Eurolanden.

De besparingen moesten het begrotingstekort van Portugal binnen een jaar terugdringen van 7,3 procent tot 4,6 procent van het bruto nationaal product. De regering van Socrates wilde onder meer de pensioenen bevriezen. De regering wilde vermijden dat Portugal EU-steun moet aanvragen, zoals eerder Griekenland en Ierland.
'Vandaag hebben alle oppositiepartijen de maatregelen afgewezen die door de regering waren voorgesteld om te voorkomen dat Portugal zijn toevlucht moet nemen tot externe hulp', zei een teleurgestelde Socrates in een televisietoespraak. De regerende Socialistische Partij van de 53-jarige Socrates kon slechts rekenen op de steun van negentig van de 230 parlementariërs.

Naar verwachting houdt Portugal binnenkort vervroegde verkiezingen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden