Premier poogt politieke lijf te redden

den haag CDA’er Jan Peter Balkenende heeft een groots offensief ingezet in een laatste poging het premierschap te behouden. De demissionaire premier viel dit weekeinde de VVD en PvdA fel aan en waarschuwde voor ‘stagnatie’ bij een Paars kabinet....

Van onze verslaggevers Douwe Douwes en Kim van Keken

Het CDA ligt in de peilingen ver achter op de concurrentie. Balkenende vecht voor zijn politieke leven, en was de afgelopen dagen alomtegenwoordig op radio en tv. Hij geeft steeds aan ‘voor goud’ te gaan. In Den Haag wordt dat zo uitgelegd dat de christen-democraat opstapt als zijn partij niet wint. Balkenende weigert steevast daarop in te gaan. Maar hij wekt nog geen moment de indruk dat hij het hoofd in de schoot heeft gelegd.

Balkenende ging volop in de aanval. ‘De PvdA schuift de rekening vooruit. De VVD legt de rekening bij de ouderen en gezinnen met kinderen’, sneerde hij zaterdagavond in NOVA Politiek. Hij betichtte de twee partijen ervan elkaar strategisch in het nieuws te houden, waardoor het CDA ondersneeuwt. Lijsttrekkers Job Cohen (PvdA) en Mark Rutte (VVD) richtten ook in het laatste campagneweekend hun pijlen op elkaar.

Sinds de VVD de grootste in de peilingen is, valt Balkenende vooral de liberalen aan. Hij probeert Rutte het etiket ‘asociaal’ op te plakken. Hij noemde hem in een adem met DSB, de failliete bank waar veel VVD’ers werkten. ‘Het is waar, de VVD had goede namen. Zalm, De Grave, Nijpels. En via de DSB-route horen we niet zo veel meer.’ Rutte deed de aanval af als ‘moddergooien’.

De premier afficheert zichzelf als oude rot in het vak, een stabiele factor in deze crisistijden. Hij noemt zichzelf een ‘oude Ferrari’, die een stuk beter is dan een ‘nieuwe Lada’. Hij koketteert met zanger Jan Smit en feliciteerde winnaar Jaap van de X Factor omstandig. Hij presenteerde RTL Boulevard, vertelde bij Carlo & Irene dat hij graag bamischijven eet. De zakenwereld werd bediend met een optreden bij Harry Mens, de grachtengordel met een debat in Buitenhof. Zaterdag baarde Balkenende opzien door in Volendam in een T-shirt met de tekst ‘Fuck Drugs’ te lopen.

De pogingen van Balkenende om zijn campagne een nieuwe impuls te geven levert hem nog niet veel op. Volgens recente peilingen staat het CDA op iets meer dan twintig zetels.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden