Premier Peru weg na rellen in Amazone
Premier Yehude Simon van Peru treedt af vanwege de rellen die zijn land de afgelopen weken hebben geteisterd. Simon neemt binnen ‘enkele weken’ ontslag , als de rust in Peru is weergekeerd.
Eerst wil Simon donderdag het parlement vragen enkele omstreden wetten voor de ontginning van het Amazonewoud in te trekken. Het besluit is een gebaar van verzoening naar de Amazone-indianen, die vrezen voor aantasting van hun leefgebied. Behalve aan hout is de regio rijk aan olie en aardgas.
De Amazone-indianen hebben op hun beurt premier Simon beloofd de twee maanden durende blokkade van cruciale wegen en rivieren door het Amazonegebied op te heffen. Simon zei in een toelichting dat de bedoelingen van president Alan Garcia door de Amazone-indianen verkeerd zijn geïnterpreteerd. Volgens Simon ouden de wetten uitsluitend de weg hebben vrijgemaakt voor milieuvriendelijke projecten.
De inheemse woede over de wetten leidde op 5 juni in Bagua tot botsingen tussen de Amazone-indianen en de politie, die minstens aan 24 agenten en negen burgers het leven kostten. Indianenleiders stelden het dodental aan eigen zijde op minstens dertig en beschuldigden de politie ervan doden te verbergen. Bekijk Fotos van 2 Belgische vrijwilligers die op 5 juni aanwezig waren bij het bloedbad in Bagua en als enige buitenlandse getuigen foto’s konden maken. Let op: expliciete beelden.
De omstreden wetgeving werd vorig jaar doorgevoerd op grond van een vrijhandelsovereenkomst met de Verenigde Staten. Een van de gevolgen was dat het leefgebied van ruim 390 indianengemeenschappen zou worden opengesteld voor ontginning door buitenlandse bedrijven.
De Peruaanse regering zei dat investeringen nodig zijn om het land te ontwikkelen en armoede te bestrijden, maar de indianen zien dit anders.
Een arrestatiebevel voor de leider van de federatie van indianengroepen (Aidesep) die het protest leidde, Alberto Pizango, maakte de verhoudingen er niet beter op. Pizango vluchtte vorige week maandag naar de ambassade van Nicaragua, dat hem vrijwel direct politiek asiel verleende. Gisteren kreeg Pizango van de Peruaanse autoriteiten eindelijk toestemming om het land te verlaten.