Premier Orban: Europees migratiebeleid is mislukt

Het beleid van de Europese Unie rond de vluchtelingencrisis is volledig mislukt en onderstreept nog eens dat Hongarije een verdeling van vluchtelingen via nationale quota niet zal accepteren. Dit zei de Hongaarse premier Viktor Orban maandag in het parlement tijdens een felle aanval op de aanpak van de EU.

Redactie
De Hongaarse premier Orban wijst naar zijn Poolse collega Beata Szydlo. Beeld reuters
De Hongaarse premier Orban wijst naar zijn Poolse collega Beata Szydlo.Beeld reuters

'Brussel wil ze binnenlaten, wil illegale migranten naar het grondgebied van de EU vervoeren en ze vervolgens op een verplichte manier verspreiden', aldus Orban tegen het parlement. 'Dit is crisismanagement van Brussel. De Hongaarse overheid zal dit plan niet accepteren.'

Orban doelde op het plan van de EU om 160.000 vluchtelingen te verdelen over de lidstaten van de Europese Unie. Zo ontving Nederland maandag opnieuw vijftig vluchtelingen die worden herplaatst binnen Europa. Het gaat om personen uit Syrië, Irak en Eritrea die hun toevlucht hadden gezocht in Griekenland. In januari nam Nederland de eerste vijftig vluchtelingen op vanuit Italië. Het ging om Eritreeërs.

Deze verdeling van vluchtelingen over de lidstaten zou een stimulans moeten zijn voor andere asielzoekers om zich bij binnenkomst in Europa te laten registreren en niet op eigen houtje verder te trekken. Orban denkt echter dat de migratiedruk alleen maar zal toenemen in 2016 en dat Europa zich 'weerloos en zwak' opstelt.

Europees geld voor Macedonië

Orban kondigde aan nieuwe hekken te willen plaatsen, nu langs de grens met Roemenië. Hij heeft Hongarije al volledig afgesloten bij de grens met Servië en Kroatië. Deze al bestaande grensversperringen tegen immigranten wil hij verder versterken. De premier maakte zijn opmerkingen over het migratiebeleid voorafgaand aan een vergadering van de zogeheten Visegrad-landen Hongarije, Tsjechië, Slowakije en Polen.

Deze landen namen maandag een besluit over aanzienlijke steun, ondere andere met grenswachten en prikkeldraad, aan Macedonië en Bulgarije. Deze twee landen moeten zo hun grenzen beter afschermen tegen vluchtelingen uit Griekenland.

De Europese Commissie zegde Macedonië maandag 10 miljoen euro toe om de stroom migranten beter te managen. Met het geld zou de controle aan de grenzen en de registratie en identificatie van migranten verbeterd moeten worden.

Ook Griekenland kan weer rekenen op Europees noodgeld. Athene krijgt 12,7 miljoen euro om de opvangcentra voor migranten en vluchtelingen te verbeteren. Het geld is bedoeld voor verplaatsbare voorgefabriceerde huizen om migranten tijdelijk onderdak te kunnen bieden.

Forse toename

Sinds het begin van dit jaar tot medio februari hebben 76.607 migranten via de Egeïsche Zee Grieks grondgebied weten te bereiken. Minstens 320 mensen overleefden de overtocht niet. De meeste vluchtelingen waren afkomstig uit Syrië. Dat blijkt uit cijfers die de vluchtelingenorganisatie UNHCR van de Verenigde Naties maandag heeft bekendgemaakt.

Vergeleken met een jaar geleden is de toename van het aantal vluchtelingen enorm. Toen kwamen in dezelfde periode 4.567 vluchtelingen in Griekenland aan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden