NieuwsStrafprocedure Orbán

Premier Orbán doet EU-sancties die Hongarije boven het hoofd hangen af als ‘wraak’ en ‘chantage’

Premier Viktor Orbán heeft de Europese strafmaatregelen die Hongarije boven het hoofd hangen, afgedaan als ‘wraak’ en ‘chantage’. Het Europees Parlement begon dinsdag een debat over het activeren van de zwaarst mogelijke strafprocedure om Hongarije te straffen voor het inperken van de democratische vrijheden, waaronder de persvrijheid.

Premier Orban komt aan in het Europees Parlement.  Beeld AFP
Premier Orban komt aan in het Europees Parlement.Beeld AFP

De rechtsconservatieve Hongaarse premier, een hardliner op het terrein van de immigratie, heeft sinds hij in 2010 aan de macht kwam de bewegingsvrijheid van de media, ngo’s en de rechterlijke macht beknot. Ondanks flinke kritiek van zijn collega’s in de EU bond Orbán de afgelopen jaren niet in.

Het Europees Parlement stemt woensdag over een motie voor het starten van de zogenoemde artikel 7-procedure, die ertoe kan leiden dat Hongarije zijn stemrecht in de EU tijdelijk verliest. Orbán haalde dinsdag aan het begin van het debat hard uit naar het parlement. ‘U denkt beter te weten wat het Hongaarse volk nodig heeft dan het Hongaarse volk zelf’, aldus de premier. ‘Maar Hongarije zal niet toegeven aan deze chantage. Indien nodig zullen we tegen u in verzet komen’, sprak Orbán de Europarlementariërs dreigend toe.

Vlak voor zijn aankomst in Straatsburg nam hij zijn critici in de EU ook op de korrel. ‘Parlementariërs die pro migratie zijn, hebben de meerderheid in het Europees Parlement’, betoogde Orbán. ‘Zij maken zich nu op voor wraak tegen Hongarije omdat de Hongaren hebben besloten geen immigratieland te zijn.’

De Hongaarse premier Viktor Orbán, de Duitse Bondskanselier Angela Merkel en de Franse President Emmanuel Macron bij de Europese Commissie in Brussel in februari. Hongarije dreigt nu gestraft te worden voor het beleid van Orbán. Beeld AFP
De Hongaarse premier Viktor Orbán, de Duitse Bondskanselier Angela Merkel en de Franse President Emmanuel Macron bij de Europese Commissie in Brussel in februari. Hongarije dreigt nu gestraft te worden voor het beleid van Orbán.Beeld AFP

Leugens

De premier noemde de verwijten dat hij de democratie aan banden legt ‘leugens’. Orbán zei dat de uitslag van de stemming al vaststond. ‘De waarheid is dat de uitspraak al is geschreven’, betoogde de omstreden premier.

Het is onduidelijk of er woensdag een meerderheid voor de strafmaatregelen te vinden zal zijn onder de 750 parlementariërs. Tot nu toe heeft hij met succes de kritiek weerstaan, ook in de Europese fractie waartoe zijn partij Fidesz behoort. In de Europese Volkspartij, met 217 leden de grootste en machtigste fractie in het Europees parlement, neemt echter de onvrede steeds meer toe.

‘Er zijn geen compromissen mogelijk als het gaat om de rechtsstaat en de democratie’, aldus de Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz, wiens partij ook deel uitmaakt van de EVP-fractie. Kurz, net als Orbán een hardliner op immigratieterrein, kondigde aan dat zijn partij woensdag voor de artikel 7-procedure zal stemmen.

‘Fundamentele waarden moeten beschermd worden’, aldus de Oostenrijkse bondskanselier. EVP-fractieleider Manfred Weber zegde Orbán eveneens de wacht aan. ‘Wij verwachten dat hij erkent dat er reden tot zorg is en dat hij actie onderneemt’, benadrukte Weber.

Zo bouw je een ‘Frankenstaat’ als Polen en Hongarije – een stappenplan

Politieke leiders in Polen en Hongarije weten hun autocratische optreden te verhullen met een democratisch laagje. Wat is hun geheime recept?

Video: Zo bouw je een ‘Frankenstaat’ in 7 stappen

Dit is hoe leiders alleenheersers worden. In zeven subtiele stappen helpen ze de democratische rechtsstaat om zeep – kijk bijvoorbeeld naar Polen en Hongarije. Los van elkaar lijken die acties niet eens zo heel gevaarlijk, maar als je ze koppelt, ontstaat een monster. Bekijk hier de video.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden