Premier Nieuw-Zeeland tweede gekozen regeringsleider ter wereld die moet bevallen tijdens ambtstermijn

De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern wordt de tweede gekozen regeringsleider in de wereld die tijdelijk moet terugtreden omdat ze zwanger is. Ardern (37) maakte vrijdag bekend dat ze in juni haar eerste kind verwacht. De premier werd onder andere door vrouwenactivisten en vakbondsleiders toegejuicht toen zij verklaarde dat zij 'minister-president én een moeder' zal zijn.

Premier Jacinda Ardern. Beeld AFP

De laatste keer dat wereldwijd een vrouwelijke premier haar taken tijdelijk niet kon vervullen vanwege een bevalling, was in 1990. Toen beviel de Pakistaanse premier Benazir Bhutto van haar tweede kind Bakhtawar.

Labour-leider Ardern, die vorig jaar premier werd, zei dat ze zou blijven doorwerken tot haar bevalling. Daarna gaat ze zes weken met verlof. In die tijd zal vicepremier Winston Peters het land leiden. 'Ik zal ervoor zorgen dat ik in die zes weken altijd te bereiken ben en beschikbaar zal zijn als dat nodig is', verzekerde Ardern de bevolking. Haar man, een bekende tv-presentator van programma's over de vissport, zal na haar terugkeer als premier thuis zorgen voor hun kind.

'Ik ben niet de eerste vrouw die werkt en een kind krijgt', aldus de premier, sprekend met de media voor haar huis in Auckland. 'Ik weet dat dit bijzondere omstandigheden zijn. Maar er zijn veel vrouwen die dit eerder hebben gedaan, het combineren van werk en het moederschap.' Ze zei dat ze zich gelukkig prees dat haar man, Clarke Gayford, fulltime voor de baby zal zorgen terwijl zij het land bestuurt.

'En wij dachten dat 2017 een fantastisch jaar was', aldus Ardern op Instagram, waar ze bekendmaakte dat ze zwanger was. 'Wij zullen ons aansluiten bij al die andere ouders die twee petten dragen. Ik zal minister-president zijn én een moeder. En Clarke zal 'de belangrijkste visser' zijn én een huispappa. Ik kan jullie verzekeren dat wij een plan hebben. Laat 2018 maar komen.'

Jongste premier

De korte tijd dat ze met verlof gaat, staat overigens op gespannen voet met haar eigen beleid. De regeringscoalitie besloot vorig jaar, als een van haar eerste daden, het betaald zwangerschapsverlof uit te breiden van 18 tot 22 weken. In 2020 moet dit zelfs 26 weken worden.

Ardern werd premier in oktober na spannende verkiezingen. Twee maanden daarvoor was zij leider van Labour geworden. Zij is de derde vrouwelijke premier van Nieuw-Zeeland. Ardern is ook de jongste minister-president van het land in ruim een eeuw en 's werelds jongste vrouwelijke regeringsleider. Vanwege haar snelle carrière en leeftijd wordt ze steeds meer vergeleken met andere jeugdige regeringsleiders zoals Canada's Justin Trudeau en de Franse president Emmanuel Macron.

Direct nadat Ardern haar zwangerschap bekendmaakte, werd ze overspoeld met steunbetuigingen. 'Het is inspirerend om te zien dat we zoveel hebben bereikt op het gebied van vrouwenrechten', aldus vakbondsleider Richard Wagstaff. Nieuw-Zeeland was in 1893 het eerste land dat het vrouwenkiesrecht invoerde. 'Het is een bijzondere timing: 125 jaar later hebben wij een premier die gaat bevallen', zei minister van Vrouwenzaken Anne Genter.

Ochtendziekte

Ardern onthulde dat ze op 13 oktober erachter kwam dat ze zwanger was. Zes dagen later werd duidelijk dat ze premier zou worden nadat Peters, leider van de partij Nieuw-Zeeland Eerst, aankondigde dat hij had ingestemd met een coalitie met Labour. Toen haar werd gevraagd hoe ze de coalitieonderhandelingen voerde terwijl ze last had van ochtendziekte, antwoordde Ardern: 'Dit is wat vrouwen doen.' Vorig jaar, nadat ze leider van Labour was geworden, werd ze twee keer op één dag gevraagd door tv- journalisten of ze plannen had om kinderen te krijgen.

Een van hen, tv-presentator Mark Richardson, vroeg zich af of het wel kon dat de premier met zwangerschapsverlof ging. 'Het is volledig onacceptabel om in 2017 te zeggen dat werkende vrouwen antwoord moeten geven op zulke vragen', zei Ardern toen, wijzend met haar vinger naar Richardson. 'Volledig onacceptabel.'

Lees ook: 5 redenen waarom u Jacinda Ardern moet leren kennen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden