Premier May wil rampjaar 2017 ver achter zich laten: grote herschikking Britse kabinet

Theresa May zal vandaag een staatssecretaris voor 'No Deal Brexit' benoemen. Dat hebben Britse media gemeld. De nieuwe bewindsman moet zich, werkend op het Brexit-departement, bezighouden met het scenario waarin het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie dit jaar geen akkoord weten te sluiten over een nieuwe handelsrelatie. Hiermee wil May Brussel laten zien dat het de Britten menens is bij de aanstaande onderhandelingen.

Een demonstratie tegen Theresa May, afgelopen november in Londen. Beeld afp

De benoeming maakt deel uit van een grote herschikking van het Britse kabinet. Naar verwachting zal een kwart van de bewindslieden vertrekken of een alternatieve betrekking krijgen. Door deze stoelendans wil de Britse premier het nieuwe jaar fris beginnen en afscheid nemen van het rampjaar 2017, waarin ze niet alleen haar parlementaire meerderheid vergokte, maar ook een deel van haar kredietwaardigheid verloor.

Als prelude op het schoon schip maken liet May zondag al laten weten niet meer van plan te zijn de vossenjacht weer legaal te maken en het Lagerhuis hierover een vrije stemming over te geven. Het is vooral symbolisch een belangrijk thema. Bij de achterban van de Conservatieven bestaat veel steun voor de jacht - daarom wilde May hem aanvankelijk weer legaliseren - maar bij een breder publiek, en zeker bij jonge kiezers, ligt deze traditie minder goed.

Onlangs beweerde de voorzitter van de Countryside Alliance, die strijdt voor legalisering van deze bloedsport, dat de tegenstanders van de vossenjacht niet zozeer worden gedreven door liefde voor dieren als wel door haat van de mensen (vaak van gegoede komaf) die op vossen jagen. Voor May is de vossenjacht nu vooral een obstakel bij haar poging de Conservatieve Partij een modern imago te geven, iets wat haar voorganger David Cameron ook heeft geprobeerd.

Theresa May zit een kabinetsvergadering voor in Londen, eind 2016 Beeld epa

Met dat doel voor ogen zal May haar kabinet vandaag jonger, multi-cultureler en vrouwelijker maken. Het zal een komen en gaan zijn van nerveuze en blijde ministers op Downing Street. De posities van haar topministers Boris Johnson (Buitenlandse Zaken), Philip Hammond (Financiën), David Davis (Brexit) en Amber Rudd (Binnenlandse Zaken) lijken veilig te zijn. De ervaren minister van Volksgezondheid Jeremy Hunt wordt vicepremier.

Hunt heeft nu zijn handen vol aan de jongste wintercrisis bij de Nationale Gezondheidszorg. Door de drukte in de ziekenhuizen zijn tienduizenden operaties uitgesteld, terwijl de wachttijden bij de Eerste Hulp minimaal vier uur bedragen. Duizenden patiënten zijn in ambulances behandeld omdat er in ziekenhuizen geen plek meer was. Tijdens een interview met Andrew Marr, zondagochtend, had May moeite om een goed antwoord te vinden op de crisis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.