NieuwsBrexit

Premier May vraagt Berlijn en Parijs om meer tijd voor onderhandelingen met Labour over Brexit-akkoord

Theresa May gaat dinsdag naar Berlijn en Parijs om daar te pleiten voor een nieuwe verlenging van artikel 50, dat de uittreding uit de EU regelt. De Britse premier zegt meer tijd nodig te zullen hebben om een nieuw Brexit-akkoord te sluiten, waarover haar regering nu in conclaaf is met de Labour-oppositie.

Theresa May en de Franse president Macron tijdens een ontmoeting vorig jaar.Beeld REUTERS

Woensdag komen de Europese leiders bijeen om tijdens een noodtop te overleggen over de Brexit-impasse. Vooral de Fransen staan sceptisch tegen een coulante houding jegens de Britten.

De gesprekken met Jeremy Corbyn over een zachtere Brexit wekken ondertussen zoveel woede bij de brexiteers dat ze voor woensdag een nieuwe vertrouwensstemming willen over May. Dat zal een indicatieve stemming zijn omdat ze eind vorig jaar hun kruit reeds hebben verschoten. De fractie kan maar een keer per jaar het vertrouwen opzeggen in de leider. Minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt heeft maandag laten weten dat een akkoord met Labour aanstaande is.

Gezeten in het buitenverblijf Chequers had Theresa May de Britten afgelopen weekeinde via een videoboodschap haar landgenoten, haar partijgenoten voorop, om begrip gevraagd. Ze beweerde dat er op een aantal punten overeenstemming was bereikt met Corbyn, onder meer over de noodzaak het vrij verkeer van personen te beëindigen. De vraag is of May bereid is om zich neer te leggen bij een permanent lidmaatschap van de Europese douanie-unie, een van haar ‘rode lijnen’.

Zo’n lidmaatschap houdt in dat de Britten geen vrijhandelsakkoorden kunnen sluiten met landen als China en de Verenigde Staten, iets waar brexiteers als Boris Johnson en Jacob Rees-Mogg van dromen. Het overleg met Corbyn zorgt voor woede binnen de Conservatieve Partij. Partijmedewerkers hebben zelfs gedreigd in staking te gaan bij de aankomende raadsverkiezingen. Voormalig Brexit-minister Dominic Raab noemde het overleg ‘een potentiële ramp voor de natie’.

Een groot stuk in The Sunday Times over een gebrek aan daadkracht van de oppositieleider om het antisemitismeprobleem binnen zijn partij aan te pakken droeg slechts bij aan de afkeer. Uit gelekte dossiers bleek dat de partijtop zelfs leden lijkt te beschermen die zich hadden bezondigd aan kreten als ‘Sieg Heil’. Corbyn staat ook nog eens onder druk van zijn eigen fractie om een tweede referendum te eisen als deel van een mogelijk Brexit-akkoord met de Conservatieve Partij.

Onderschat

Hoezeer het kabinet gespleten is bleek uit recente uitlatingen van verschillende bewindslieden. Regeringsjurist Geoffrey Cox zei in een openhartig interview met de BBC dat een lang uitstel onvermijdelijk is als er geen deal met Labour komt. Hij gaf toe dat de regering de complexiteit van uittreding heeft onderschat. ‘We ontrafelen 45 jaar diepgaande integratie. Dat moet met de grootste mogelijke zorgvuldigheid gebeuren. Het vereist een hard begrip van de realiteit.’

Cox citeerde uit het gedicht Het Barre Land waarin T.S. Eliot april ‘de wreedste maand’ noemt. Zijn collega Andrea Leadsom, de fractieleider, bleek een stuk optimistischer te zijn en beweerde tijdens een BBC-interview dat het zonder akkoord verlaten van de EU niet het einde van de wereld is, zelfs niet wanneer dit aanstaande vrijdag reeds het geval is. Die deadline was door de Europese Unie tijdens de jongste top, enkele weken geleden, bepaald.

May heeft al laten weten dat ze, in weerwil van eerdere beweringen, geen No Deal wil, met name uit vrees voor het voortbestaan van het Verenigd Koninkrijk. Ook het Lagerhuis heeft gezegd niet met een No Deal akkoord te zullen gaan. Labour-kamerlid Rebecca Long-Bailey, lid van het onderhandelingsteam, kondigde zelfs aan dat haar partij kan stemmen voor het intrekken van artikel 50 wanneer Brussel geen uitstel meer wil en No Deal dus het enig overgebleven alternatief is.

De Gaulle

De vrees voor No Deal leeft ook bij andere Europese lidstaten. De Ierse premier Leo Varadkar zei zondag dat een Europese leider die een veto uitspreekt tegen verlenging niet snel kan rekenen op vergiffenis. Hij doelde daarmee met name op de Franse president Emmanuel Macron, die zich als havik heeft geprofileerd bij de Brexit-saga en volgens Britse media zint op zijn ‘De Gaulle-moment’, refererend aan de Franse president die een Britse toetreding meerdere malen heeft tegengehouden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden