Nieuws Verenigd Koninkrijk

Premier May ontslaat minister van Defensie Williamson wegens lekken over Huawei-plannen

Theresa May heeft haar minister van Defensie Gavin Williamson woensdagavond ontslagen. Volgens de Britse premier is vast komen te staan dat deze 42-jarige bewindsman het lek was waardoor naar buiten kwam dat zij van plan is het omstreden Chinese technologiebedrijf Huawei een rol te geven bij de ontwikkeling van het 5G-netwerk.

De ontslagen minister van Defensie Gavin Williamson. Beeld EPA

May reageerde vorige week woedend nadat het nieuws over de bijeenkomst van de Nationale Veiligheidsraad via The Daily Telegraph was uitgelekt. Ze liet meteen een onderzoek instellen naar de vraag wie de krant had ingelicht. Betrokkenen moesten zelfs hun mobiele telefoons en die van hun assistenten inleveren. In de ontslagbrief beweert May dat er ‘overtuigend bewijs’ bestaat dat Williamson degene is die het nieuws had laten uitlekken naar het conservatieve dagblad 

Vendetta

Kennelijk had Williamson ook niet van harte meegewerkt aan het onderzoek. Volgens May hebben alle andere aanwezigen volledige openheid gegeven. ‘Maar jouw gedrag heeft niet aan die maatstaf voldaan’, luidde het verwijt. De minister hield in een schriftelijk antwoord aan zijn bazin vol dat hij niet voor het lek verantwoordelijk was. Hij zou het zelfs op het leven van zijn kinderen hebben gezworen. Op de achtergrond speelt een vendetta tussen Williamson, die May in de zomer van 2016 aan de macht heeft geholpen, en de kabinetssecretaris.

Binnen defensie- en inlichtingenkringen gaan nu stemmen op een strafrechtelijk onderzoek te beginnen tegen Williamson, wat zelfs kan leiden tot een gevangenisstraf. Voor May was het een buitenkansje om aan te tonen dat ze nog in staat is ministers te ontslaan. Opvolger van Williamson is minister van Ontwikkelingszaken Penny Mordaunt, een nog grotere voorstander van Brexit dan haar voorganger. Mordaunt heeft ook een oogje op 10 Downing Street, maar er heersen twijfels over haar geschiktheid voor deze politieke topfunctie.

Op zijn beurt wordt Rory Stewart, een van de helderste geesten in de Britse regering, minister voor Ontwikkelingssamenwerking.

Britse kabinet verdeeld

Het Britse kabinet is verdeeld over de betrokkenheid van Huawei. Sommige ministers, de Brexiteers voorop, vrezen dat de Chinese regering hierdoor de mogelijkheid krijgt het communicatieverkeer in Groot-Brittannië te onderscheppen of plat te leggen. Ook Williamson zat in dat kamp. May is ervan overtuigd dat hij heeft geprobeerd de publieke opinie tegen haar plan te mobiliseren. Het lek heeft in ieder geval vergeten dat het veilig noch handig is moderne communicatiemiddelen te gebruiken bij het stiekem informeren van journalisten.

Het uitlekken van Mays standpunt leidde meteen tot spanningen met de Amerikaanse regering die vastbesloten is Huawei buiten de deur te houden. Washington waarschuwde dat het de samenwerking met de Britse inlichtingendiensten op een laag pitje zal zetten als de regering-May met het Chinese bedrijf in zee gaat.Dat zou erop neerkomen dat Groot-Brittannië zijn plaats kwijtraakt bij de ‘Five Eyes’, een samenwerkingsverband waarin Groot-Brittannië, de VS, Australië, Canada en Nieuw-Zeeland onderling inlichtingen uitwisselen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden