Premier May: 'Genoeg is genoeg, we moeten harder optreden tegen islamitisch extremisme'

De Britse premier Theresa May vindt dat er te veel tolerantie is voor extremisme in het Verenigd Koninkrijk. Op een persconferentie over de twee aanslagen die zaterdagavond werden gepleegd, veroordeelde zij de 'kwaadaardige' ideologie van de daders.

Britse premier Theresa May brengt een verklaring uit in Downing Street in Londen, Beeld epa

'Het is tijd om te zeggen: genoeg is genoeg. De daders van de aanslagen hadden allemaal één ding gemeen: een radicaalislamitische achtergrond. Daar moet harder tegen worden opgetreden.'

Volgens May claimt de 'kwaadaardige ideologie' van het islamitische extremisme dat westerse waarden van vrijheid, democratie en mensenrechten niet verenigbaar zijn met de islam. 'Deze ideologie is een perversie van de islam en een perversie van de waarheid.'

'Genoeg is genoeg'

'Er moeten veranderingen plaatsvinden', zei May. 'We kunnen niet net doen alsof we op de huidige voet verder kunnen gaan.' May kondigde aan dat het antiterreurbeleid en de -wetten tegen het licht worden gehouden. De politie moet daarmee meer mogelijkheden krijgen om vroegtijdig te kunnen ingrijpen. Ook eist May dat internetbedrijven meer doen tegen online haatzaaien. 'Genoeg is genoeg', aldus de premier.

May zei ook dat de afgelopen tijd vijf mogelijke aanslagen zijn verijdeld. Dit jaar is Groot-Brittannië drie keer getroffen door een terroristische aanslag.

Verkiezingen gaan door

Verder bevestigde ze dat de parlementsverkiezingen in Groot-Brittannië komende donderdag gewoon doorgaan. Alle partijen, UKIP uitgezonderd, hebben zondag hun campagnes gestaakt - hoewel vanuit Labour enkele kritische geluiden kwamen op Mays toespraak, die een verkapte campagnespeech zou zijn.

Maandag gaat de campagne weer verder, zei May. 'Geweld kan nooit ons democratische proces verstoren. Daarom gaat de campagne morgen weer vol door en de verkiezingen zijn zoals gepland donderdag.'

'Als land moet ons antwoord zijn wat het altijd is geweest wanneer we met geweld werden geconfronteerd. We moeten bijeenkomen, we moeten ons verenigen en gezamenlijk zullen we onze vijanden bestrijden en verslaan.'

Burgemeester Khan: 'Terroristen haten democratie'

De burgemeester van Londen, Sadiq Khan, omschreef de aanslag als een 'moedwillige en laffe aanval op onschuldige Londenaren'.

Tiijdens een persconferentie zei Khan vanmorgen dat de bevolking van zijn stad de komende tijd aanzienlijk meer politie dan normaal op straat zal zien, maar dat er geen reden tot paniek is. Het hoogste dreigingsniveau blijft van kracht, aldus de burgemeester.

Ook liet hij weten geen voorstander te zijn van uitstel van de parlementaire verkiezingen die donderdag in Groot-Brittannië worden gehouden. 'Een van de dingen die we kunnen doen om te laten zien dat we ons niet bang laten maken, is donderdag gaan stemmen', zei Khan. Hij benadrukte het belang van geloof in democratie. 'Wat terroristen haten is stemmen, ze haten democratie.'

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft haar solidariteit uitgedrukt met de Londenaren. In een verklaring zei ze dat ze met 'droefenis en afkeuring' had kennisgenomen van de aanval. De slachtoffers en hun familie zijn in mijn gedachten, aldus Merkel. De bondskanselier wenste de gewonden een spoedig herstel toe. 'Vandaag zijn we verenigd in verschrikking en verdriet, maar ook in vastberadenheid', vervolgde de bondskanselier. 'In het gevecht tegen alle vormen van terrorisme, staan we vastberaden aan de kant van Groot-Brittannië.'

'Londen rouwt na weer een laffe aanslag', aldus premier Mark Rutte zondag in een korte verklaring. 'En wij rouwen mee. Onze gedachten en ons hart zijn bij de slachtoffers en nabestaanden.'

Bert Koenders sprak op Twitter van 'hartverscheurende gebeurtenissen in Londen die vreselijke herinneringen uit het verleden doen herleven. Gedachten zijn bij de Britten. Mijn oprechte medeleven.' De minister van Buitenlandse Zaken is momenteel in de Verenigde Staten waar hij eerder op de dag een speech gaf op de universiteit Harvard.

Lees meer over terreur in Londen

Wat gebeurde er precies zaterdagavond in Londen? De belangrijkste feiten over de aanslag op een rij.

Geschokte reacties op 'laffe aanval' in Londen
Regeringsleiders en Britse politici hebben geschokt gereageerd op de terroristische aanvallen in Londen zaterdagavond. Geschokte burgemeester Londen benadrukt belang verkiezingen: 'Terroristen haten democratie'.

Trumps inreisverbod
De Amerikaanse president Donald Trump greep de aanslag in Londen binnen enkele uren aan om opnieuw te pleiten voor een inreisverbod uit een aantal landen met een islamitische meerderheid.

Ooit geloofde hij in het kalifaat, nu bestrijdt hij extremisme
Het Westen voert een war on terror, maar het probleem met moslimterroristen is dat niet alleen hun gewelddadige methode maar ook hun ideologische doel gevaarlijk is. Dat betoogt Maajid Nawaz, zelf ooit extremist. 'Ik geloofde heilig in het kalifaat.' (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden