Premier Libanon vreest voor zijn leven en treedt af om invloed Iran en Hezbollah

Premier Saad Hariri van Libanon is onverwacht afgetreden uit protest tegen de toenemende invloed van Iran en de sji'itische Hezbollah-beweging in Libanon. Hariri, wiens vader in 2005 bij een bomaanslag werd gedood, zei verder te vrezen voor een aanslag op zijn leven.

Premier Saad Hariri van Libanon.Beeld epa

In een televisietoespraak vanuit Saoedi-Arabië viel Hariri Iran en Hezbollah fel aan. Hij beschuldigde hen ervan dat zij chaos, verdeeldheid en verwoesting verspreiden in de Arabische wereld en voorspelde dat het geweld zich uiteindelijk tegen Iran zal keren. 'De armen van Iran in de regio zullen worden afgehakt.' Hariri, een soenniet, is een nauwe bondgenoot van Saoedi-Arabië, dat zich verzet tegen de toenemende invloed van Iran in Syrië, Irak en Jemen.

Verrassing

De bekendmaking van Hariri kwam als een verrassing voor de Libanese bevolking en president Michel Aoun, die het nieuws in een telefoontje van Hariri vanuit Saoedi-Arabië vernam. Aoun zei te hopen dat Hariri bij terugkeer in Libanon kan uitleggen wat hem precies heeft bewogen zijn functie meer te leggen.

'Ik voel dat er een aanslag op mijn leven op handen is', zei Hariri in zijn televisietoespraak. Hij vergeleek de sfeer in zijn land met die van vlak voor de bomaanslag die een einde maakte aan het leven van zijn vader Rafik Hariri, die vijf keer premier van Libanon was. Rafik Hariri wordt gezien als de man die Libanon weer op de been bracht na de vijftien jaar durende burgeroorlog.

Proces

In Leidschendam loopt bij het Libanon-tribunaal nog steeds een proces tegen vijf figuren van Hezbollah die verdacht worden van betrokkenheid bij de aanslag op Hariri. Zij staan bij verstek terecht. Hezbollah, dat steun krijgt van Iran, heeft altijd ontkend dat het de hand heeft gehad in de moord op Hariri.

Saad Hariri werd in 2016 benoemd als premier in een regering van nationale eenheid, waarvan ook Hezbollah deel uitmaakte. De regering heeft tot nog toe steeds weten te voorkomen dat de burgeroorlog in Syrië overslaat naar Libanon. Hezbollah speelt daarin een belangrijke rol als bondgenoot van de Syrische president Bashar al-Assad. Maar de laatste tijd nemen de spanningen in het land steeds meer toe. Volgens Hariri heeft Hezbollah Libanon met zijn steun aan Assad 'in het oog van de storm' gebracht.

Wapens

Hezbollah is de enige beweging in Libanon die haar wapens heeft behouden na het einde van de burgeroorlog. De groep weigert afstand te doen van de wapens omdat ze die nodig zegt te hebben om zich te verdedigen tegen aartsvijand Israël. Volgens Hariri heeft Iran met zijn wapenleveranties aan Hezbollah verdeeldheid gezaaid onder de Libanezen en de sji'itische beweging opgebouwd tot een 'staat binnen de staat'.

Gevreesd wordt dat Libanon zal worden meegesleept in de oorlog in Syrië als de regering van nationale eenheid ineenstort en er opnieuw geweld uitbreekt tussen de rivaliserende bevolkingsgroepen in het land.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden