Premier laat rellen niet verder escaleren

Australische autoriteiten hebben dinsdag geprobeerd met ruime inzet van politie en het afkondigen van de noodtoestand en hogere straffen de uitbraak van nieuwe rassenrellen te voorkomen....

Als reactie op de aanval van duizenden blanke Australiërs op Libanese landgenoten, dit weekeinde na een ruzie op het strand, trokken Libanezen in de nacht van maandag op dinsdag plunderend, vernielend en intimiderend door de straten van Cronulla. Ook zouden kogels zijn afgevuurd op kinderen die kerstliederen zongen, als wraak op aanvallen op moskeeën de dag ervoor.

Premier Morris Iemma van New South Wales besloot dinsdag het parlement van het kerstreces terug te roepen met het verzoek de raddraaiers hard aan te pakken. ‘Deze criminelen hebben de oorlog verklaard aan onze maatschappij en wij zullen ze niet laten winnen’, zei hij. ‘Ik wil de reputatie van Sydney als een tolerante, opwindende internationale stad niet laten bezoedelen door tuig en criminelen.’

Iemma kwam met voorstellen om alcoholvrije zones uit te roepen en drankwinkels te sluiten als het onrustig wordt op straat. De politie mag bovendien auto’s en drank van relschoppers in beslag nemen. Daarnaast vervalt de mogelijkheid van borgtocht na aanhouding indien de politie dat wenst. Ook wil hij de maximale straffen verhogen. Veroorzakers van een simpel opstootje kunnen voortaan tien jaar celstraf krijgen; nu is dat nog vijf jaar.

Morgen stemt het parlement naar alle waarschijnlijkheid in met de plannen van de premier. Toch riepen politici de autoriteiten gisteren op ook aandacht te besteden aan het racisme dat ten grondslag ligt aan de rellen. ‘We zien hier precies gebeuren wat er een paar maanden geleden in Frankrijk plaatsvond’, aldus Harry Quick van de oppositiepartij Labor.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden