Premier Kosovo `bendeleider¿

AMSTERDAM - De huidige premier van Kosovo, Hashim Thaci, was eind jaren negentig het hoofd van een criminele bende die zich schuldig maakte aan heroïnehandel, moord en de handel in menselijke organen. De criminelen waren nauw verweven met de Kosovaarse rebellengroep UCK, het Kosovaars Bevrijdingsleger.


Dit staat in een rapport van Dick Marty, de Zwitserse rapporteur van de Raad van Europa. Het rapport, dat donderdag door Marty wordt aangeboden, was dinsdag in handen van The Guardian, persbureau Reuters en de Servische radiozender B92.


De 'Drenica-groep' van Thaci heeft volgens Marty Serviërs en ook Kosovo-Albanezen ontvoerd, opgesloten in geheime gevangenissen in Albanië en vermoord voor de internationale organenhandel. Slachtoffers werden onmenselijk behandeld en vernederd alvorens hun organen werden verwijderd, volgens het rapport. Vervolgens verdwenen ze spoorloos.


'We stelden vast dat de Drenica-groep als zijn leider - of om de terminologie van de georganiseerde misdaad te gebruiken zijn 'Boss' - de internationaal bekendste persoonlijkheid van het UCK had, Hashim Thaci', schrijft de Europese rapporteur. 'Rapporten uit de eerste hand' bevestigen volgens hem dat de aan het UCK gelieerde criminelen zich schuldig hebben gemaakt aan een reeks misdrijven, alle gepleegd in de context van de gewapende opstand tegen de Servische overheersing. Marty zegt zich te baseren op tal van Europese inlichtingenrapporten.


Volgens hem was de NAVO-macht in Kosovo indertijd al op de hoogte van de activiteiten van de Drenica-groep, maar de internationale machthebbers in Kosovo vonden het niet nodig de zaak uit te zoeken.


De Drenica-groep van Thaci wordt door Marty omschreven als de 'extreemste' van de opstandelingengroepen in de jaren negentig. Thaci wist gematigde Kosovaarse leiders uit te rangeren.


Hij werd in januari 2008 door het parlement van Kosovo gekozen tot premier. Bij de verkiezingen van afgelopen zondag werd de partij van Thaci opnieuw de grootste.


Regeringswoordvoerders in Pristina reageerden gisteren woedend op de aantijgingen. Volgens hen ontbeert het rapport elke grond. Zij dreigden met juridische stappen tegen de opstellers. Het rapport wordt waarschijnlijk in januari behandeld in de assemblee van de Raad.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden