Premier Kok is bezorgd over inflatie

Premier Kok vindt de Nederlandse inflatie 'aan de hoge kant'. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakte vrijdag bekend dat de prijzen in januari met 4,2 procent waren gestegen....

Dat het inflatiecijfer hoog zou uitvallen was te voorzien. Kok wees erop dat de verhogingen van BTW, ecotax en de inning van de omroepbijdrage via de belasting ingecalculeerde factoren waren. Die zijn echter eenmalig.

Daarnaast zijn de olieprijs en de dollar hoog. Dat heeft ook een prijsopdrijvende werking, maar Kok rekent erop dat zowel de prijs van energie als die van de dollar zal 'afvlakken'. Maar al met al is de inflatie 'aan de hoge kant gekomen. Dat kan niet worden ontkend. we moeten hier goed naar kijken', zei hij.

Kok vond het nog te vroeg om te zeggen of de economische groei in Nederland wordt bedreigd door de ontwikkelingen in de Verenigde Staten. 'We moeten de Amerikaanse invloed op de Nederlandse economie niet overdrijven,' zei hij. Het Centraal Planbureau (CPB) heeft eind vorig jaar de groeiraming bijgesteld van 4 naar 3,5 procent. Maar of die nog iets lager uitvalt, wordt pas eind deze maand duidelijk, als er nieuwe cijfers komen.

Kok zei dat er in de Verenigde Staten sprake is van een groeivertraging: 'We moeten afwachten hoe erg die is, maar vooralsnog lijkt het op een zachte landing.'

Toch is de inflatie in Nederland voor het eerst sinds 1992 boven de 4 procent uitgekomen. Nederland heeft nu na Ierland de hoogste inflatie van de Europese Unie. De inflatie-stijging ten opzichte van december 2000 is met 1,3 procent zelfs de grootste sinds 1970.

De gestegen inflatie is vooral het gevolg van het nieuwe belastingstelsel en de fiscalisering van de omroepbijdrage in 2000. Als deze eenmalige effecten buiten beschouwing worden gelaten, dan is de inflatie toegenomen met 0,2 procent tot iets meer dan 3 procent.

De 4,2 procent van het CBS betekent dat de prijzen in januari dit jaar 4,2 procent hoger zijn dan in dezelfde maand een jaar geleden. In januari 2000 werd de omroepbijdrage niet langer in de berekening van de inflatie meegenomen. Hierdoor nam de geldontwaarding ineens met 0,4 procentpunt af ten opzichte van het jaar daarvoor. In 2001 is dit effect uitgewerkt, waardoor de inflatie nu stijgt met 0,4 procent.

Verhoging van de BTW-tarieven in het nieuwe belastingsstelsel van 17,5 naar 19 procent en een stijging van de ecotax hebben in vergelijking met december een extra geldontwaarding tot gevolg van 0,6 procentpunt. De resterende 0,2 procentpunt van de inflatiestijging is pure inflatie, die vooral wordt veroorzaakt door een prijsstijging van voedingsmiddelen en alcoholvrije dranken.

Seizoensgevoelige artikelen als fruit, groente en aardappelen, maar ook brood, vlees, vis en zoetwaren werden gemiddeld 1,2 procent duurder ten opzichte van december. Kranten, boeken en schrijfwaren gingen eveneens flink in prijs omhoog, net als de prijzen in café's en restaurants. De kosten van kleding en schoeisel zijn door de uitverkopen in januari met ruim 10 procent gedaald ten opzichte van december.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden