Premier Kok bang voor 'wazige' top van regeringsleiders in Oostenrijk EU zoekt opnieuw grotere burgervriendelijkheid

Tot groot ongenoegen van premier Kok zullen de Europese regeringsleiders in oktober in Wenen 'bij het haardvuur' gaan praten over de toekomst van Europa....

GEERT-JAN BOGAERTS; PETER DE GRAAF

Van onze correspondenten

Geert-Jan Bogaerts

Peter de Graaf

CARDIFF

De Europese raad besloot gisteren in Cardiff tot de extra topconferentie. De regeringsleiders zullen zich buigen over de vraag hoe de Europese instellingen dichter bij de burger gebracht kunnen worden.

Premier Kok is benauwd dat de verworvenheden van het Verdrag van Amsterdam, dat deels over dezelfde thema's handelt, in gevaar komen. Dat verdrag moet namelijk nog door een grote meerderheid van de EU-landen, inclusief Nederland zelf, geratificeerd worden. De parlementaire goedkeuring zou op problemen kunnen stuiten als dezelfde onderwerpen opnieuw ter discussie worden gesteld.

Premier Kok heeft echter weinig weerstand geboden tegen het idee om in Wenen een minitopje te houden. Hij kon ermee akkoord gaan omdat duidelijk is afgesproken dat er géén hervormingen van de Europese instellingen op de agenda staan. 'Er is een algemene behoefte om de gedachtenwisseling over het Europa van de toekomst voort te zetten. Daarbij moeten we eerst definiëren wat precies de problemen van nu zijn.'

Andere EU-landen gaven gisteren hoog op van het plan. Het is ingestoken door Frankrijk en Duitsland, die vorige week fungerend EU-voorzitter Blair te kennen gaven dat er hoognodig opnieuw gepraat moet worden over de verhouding tussen 'Europa' en zijn burgers. 'De afstand tussen de instellingen en de bevolking is te groot', aldus president Chirac en bondskanselier Kohl in hun brief.

Volgens de woordvoerder van premier Blair gaf Kohl gisteren een 'zeer krachtig statement' af over dit probleem. Chirac had zondag voor de Britse televisie beweerd dat de Europese Commissie wel 'honderden beslissingen heeft genomen die ze niet had mogen nemen'. Hij refereerde onder meer aan het besluit om de kaartverkoop voor het wereldkampioenschap voetbal door de Franse organisator CFO aan te pakken. Volgens Chirac en Kohl nemen de Europese instellingen met enige regelmaat van dit soort besluiten en treden ze daarmee in de bevoegdheid van de nationale overheden.

Een ambtenaar van de Europese Commissie pareerde deze kritiek door te stellen dat alle instellingen moeten nadenken over hun eigen functioneren, 'ook de Europese Raad (van regeringsleiders) en de afzonderlijke ministerraden'. Hij beaamde dat de burgers soms wat gefrustreerd zijn, maar 'dat is niet omdat er te veel Europa is, maar omdat er niet genoeg Europa is'.

Blairs woordvoerder erkende dat hervorming van de instellingen voorlopig niet opnieuw op de agenda staat. De moeizame besluitvorming bij de Europese raden en de gebrekkig functionerende Europese democratie zullen pas weer aan de orde komen na de ratificatie van het Verdrag van Amsterdam.

Dan is er volgens de regeringsleiders nog ruim genoeg de tijd om deze zaken te regelen. De bedoeling is dat deze institutionele hervormingen afgerond zijn tegen de tijd dat de nieuwe lidstaten uit Oost-Europa toetreden, ergens halverwege het volgende decennium. 'We gaan kijken hoe we beter gebruik kunnen maken van de bestaande afspraken en regels om Europa dichter bij de burgers te brengen', aldus de zegsman. Koks reactie: 'Zijn we tevreden met de gemeenschappelijke markt en de eenheidsmunt, of willen we iets meer met Europa?'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden