NieuwsBrexit

Premier Johnson dreigt met harde breuk na Brexit-overgangsfase

Kort voor de volgende gespreksronde over een Brexit-handelsakkoord heeft de Britse premier Boris Johnson de EU een deadline gesteld. Midden oktober moet er een akkoord zijn, anders komt er geen vrijhandelsakkoord tussen Groot-Brittannië en de EU.

Redactie
De Britse premier Boris Johnson. Beeld AFP
De Britse premier Boris Johnson.Beeld AFP

In dat geval wil Londen dan een akkoord met de EU naar Australisch voorbeeld. De EU heeft met Australië tot nu toe slechts een raamakkoord, over onder meer technische obstakels. In het algemeen vindt de handel tussen Europa en Australië plaats op basis van de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Toegepast op Groot-Brittannië wordt dat dus de gevreesde ‘No Deal’. Volgens Johnson zou zijn land daar ‘prima bij gedijen’.

Johnson zei verder dat een overeenkomst alleen mogelijk is als de EU-onderhandelaars bereid zijn ‘hun huidige standpunten te heroverwegen’. De EU op haar beurt beschuldigt Groot-Brittannië ervan niet serieus te onderhandelen.

Groot-Brittannië stapte eind januari uit de EU. Maar in een overgangsfase tot eind dit jaar behoort het land nog tot de Europese interne markt en de douane-unie, zodat er in de praktijk nog bijna niets veranderd is. Als er geen verdrag komt over de toekomstige relaties, kan het begin 2021 tot een harde economische breuk komen met toltarieven en andere handelsbelemmeringen.

Knelpunten

De belangrijkste knelpunten zijn de toegang van Europese boten tot Britse viswateren en staatssteun aan industrieën. De EU is vastbesloten om te zorgen voor een ‘gelijk speelveld’ voor de concurrentie, zodat Britse bedrijven niet de milieunormen kunnen ondermijnen of overheidsgeld in Britse industrieën kunnen pompen. Groot-Brittannië beschuldigt de EU ervan eisen te stellen die het niet heeft opgelegd aan andere landen waarmee het vrijhandelsovereenkomsten heeft, zoals Canada.

In een verklaring die door het kantoor van de premier zondag naar buiten is gebracht, staat dat Johnson vandaag aan de EU mededeelt dat 15 oktober wat hem betreft de deadline is voor het sluiten van een akkoord, zodat zo’n deal nog kan worden goedgekeurd. ‘Als we het tegen die tijd niet eens kunnen worden, dan zie ik niet dat er een vrijhandelsovereenkomst tussen ons komt, en dat moeten we allebei accepteren en verder gaan’, zal hij zeggen.

‘We kunnen en willen geen compromis sluiten over de basisprincipes van wat het betekent om een ​​onafhankelijk land te zijn. Als regering bereiden we ons voor, aan onze grenzen en in onze havens, om er klaar voor te zijn. We zullen de volledige controle hebben over onze wetten, onze regels en onze viswateren.’

Voor brexiteer Mark Francois is het vertrek een voldongen feit: ‘We krabbelen niet terug’

Als Brexiteer van het eerste uur kent Mark Francois geen enkele twijfel: Brexit is een feit. Nu leidt hij een invloedrijke lobbygroep binnen de conservatieve partij. ‘Wij hebben geen probleem met No Deal. De bal ligt nu in Brussel', zegt hij in een interview met correspondent Patrick IJzendoorn. ‘Ze clock is ticking’, zoals Michel Barnier pleegt te zeggen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden