Premier: Japan krijgt veiligste kernsysteem

De Japanse premier Naoto Kan heeft bezworen dat Japan de nucleaire crisis zal overwinnen en uiteindelijk een nucleair systeem zal bouwen dat veiliger is dan waar ook ter wereld.

AMSTERDAM - De premier, die de afgelopen weken somber overkwam, deed zijn ferme uitspraken tijdens een persconferentie die rechtstreeks werd uitgezonden op televisie. 'We zullen een systeem bouwen dat iedere situatie aankan, gebaseerd op de veronderstelling dat alles kan gebeuren.' Kan zei verder dat hij 'is voorbereid op een langetermijngevecht' in de zwaarbeschadigde kerncentrale bij Fukushima en dat hij van plan is 'dit gevecht te winnen'.

Ook beloofde hij een apart budget voor de financiering van de nasleep van de aardbeving en tsunami die Japan troffen op 11 maart. Volgens een Amerikaanse investeringsbank moet de centrale rekening houden met claims van meer dan 92 miljard euro.

Verscheidene bronnen melden dat de regering de controle over de gehavende kerncentrale overneemt van eigenaar Tepco (Tokio Electric Power Company). Gisteren rees twijfel over de door Tepco gemeten straling in het zeewater rondom de centrale.

Donderdag stelde het bedrijf dat grondwater onder een van de reactoren concentraties jodium bevatte die tienduizend keer zo hoog waren als de overheid verantwoord acht. Japans Nucleaire en Industriële Veiligheidsagentschap (NISA) heeft Tepco opdracht gegeven de metingen opnieuw te verrichten. Ook water- en luchtmetingen van eerder deze week zouden opnieuw bekeken moeten worden.

Verdachte analyses

'We hebben verdenkingen rondom hun isotoop-analyses, we wachten op nieuwe resultaten', zei woordvoerder Hidehiko Nishiyama van het agentschap. Tepco heeft toegegeven dat er mogelijk een fout zit in het computerprogramma dat de gemeten gegevens analyseert.

Ondanks onduidelijkheid over de hoogte van de straling staat buiten kijf dat er nog altijd radioactiviteit uit de kerncentrale ontsnapt. Volgens experts is de kans klein dat via het grondwater ook het drinkwater zal worden besmet, maar zij sluiten de mogelijkheid niet uit.

Voedsel uit Japan

Europarlementariër Kartika Liotard (Verenigd Links) noemt het onbegrijpelijk dat de EU de stralingsnormen voor voedsel uit Japan heeft verhoogd. Ook de Groenen eisen opheldering. De partijen reageren op de noodverordening van de Europese Commissie, waardoor onder meer flesvoeding, zuivelproducten en visolie radioactiever mogen zijn.

Kabinetssecretaris Yukio Edano heeft gezegd dat de evacuatie van burgers uit de omgeving van de centrale een 'langtermijnkarakter' zal krijgen. Dat betekent dat de meer dan zeventigduizend evacués waarschijnlijk nog maanden in tijdelijke opvanghuizen moeten blijven.

In totaal zijn nu meer dan elfduizend doden geteld. Bijna 16.500 mensen worden nog altijd vermist. Gevreesd wordt dat velen van hen de zee in zijn gesleurd. Ook zijn sommige lichamen onbereikbaar doordat zij in de evacuatiezone rond de kerncentrale in Fukushima liggen.

Japan heeft een nieuwe, grootschalige zoekactie aangekondigd naar de vermisten. De autoriteiten hopen dat door gunstige weersomstandigheden veel lichamen kunnen worden gevonden. Ruim achttienduizend Japanse militairen worden ingezet. Zij krijgen hulp van de politie, de kustwacht en zevenduizend Amerikaanse collega's.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden