Premier Israël steunt lijn VS jegens Teheran

‘Ik ben niet uit op een oorlog. Ik ben niet uit op confrontaties.’ De Israëlische premier Ehud Olmert die een meerdaags bezoek brengt aan de VS, heeft zich gisteren ingespannen de indruk weg te nemen dat Israël een eigen weg zou willen gaan in de kwestie-Iran....

In een interview met NBC-televisie zei Olmert slechts geïnteresseerd te zijn in resultaat. Hij schaarde zich achter de politiek van Amerika dat, zij het schoorvoetend, de diplomatieke weg bewandelt om Iran te weerhouden van de productie van een atoombom.

‘Elk compromis dat Iran afhoudt van het verwerven van nucleaire capaciteit en dat acceptabel is voor president Bush is acceptabel voor mij’, aldus Olmert. Eerder zei de Israëlische minister-president: ‘Israël heeft verschillende opties die ik niet bereid ben te bespreken.’

Olmert sprak gisteren een uur lang op het Witte Huis met president Bush. De Amerikaanse president riep op tot wereldwijde economische isolering van Iran om het land te dwingen zijn nucleaire ambities op te geven. ‘Mijn hoop is dat er verstandige mensen zijn binnen de (Iraanse) regering die onderkennen dat isolering niet in het belang van het land is’.

In de Veiligheidsraad wordt al weken touwgetrokken over een resolutie die sancties verbindt aan een Iraanse weigering in te binden. Met name Rusland en China keren zich tegen sancties. Bush zei dat ‘als Iran zijn programma blijft voortzetten dit consequenties moet hebben’. Iran stond hoog op de agenda van Olmert. De verschuivende politieke verhoudingen in de VS lijken de Israëli’s onrustig te stemmen.

Het heeft lang geduurd voordat president Bush zich aansloot bij een Europees initiatief om de kwestie van de nucleaire plannen van Iran langs diplomatieke weg op te lossen. Nu de Democraten de meerderheid hebben in het Congres, wordt rekening gehouden met een Amerikaanse opstelling die lankmoediger is dan de Israëli’s lief is.

Daarnaast gaan in de VS steeds meer stemmen op om Iran te betrekken bij een oplossing van het Iraakse probleem. Dat maakt een gelijktijdige confrontatie over de nucleaire plannen van Teheran praktisch onmogelijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.