Premier Israël: Hamas moet boeten voor dood tieners

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft gezegd dat Hamas 'zal betalen' voor de dood van de drie ontvoerde jongens nadat gisteravond hun lichamen werden gevonden.

De portretten van de vermiste jongens op een Israëlische vlag geplakt Beeld ap

Gilad Shaar (16), Naftali Frenkel (16), die ook een Amerikaans paspoort had, en Eyal Yifrach (19) werden bijna drie weken geleden ontvoerd op de Palestijnse Westelijke Jordaanoever. Dat gebeurde vlak bij de cluster van Israëlische nederzettingen Gush Etzion in het bezette gebied.

Hun lichamen werden vandaag rond 16.00 uur (Nederlandse tijd) gevonden onder een stapel stenen in struikgewas in een veld ten noordwesten van de stad Hebron bij de plaats Halhul. Volgens Netanyahu zijn de jongens 'in koelen bloede ontvoerd en vermoord door wilde beesten'.

De Amerikaanse president Barack Obama veroordeelde de moord maar riep alle partijen op tot terughoudendheid. Israëlische ministers overlegden tot diep in de nacht, maar kwamen niet tot een conclusie over een Israëlische reactie. Ze zullen vandaag verder vergaderen.

Diepe rouw
Ook de Israëlische president Shimon Peres zei dat Israël vastbesloten is de verantwoordelijken voor de dood van drie Israëlische jongens 'hevig te straffen'. 'De hele natie is in diepe rouw', zei de president. De militante groepering Hamas heeft bevestigd noch ontkend dat ze iets met de ontvoering te maken heeft.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas riep Palestijnse leiders na de vondst met spoed bijeen. De gematigde beweging Fatah van Abbas vormde begin juni een eenheidsregering met het radicale Hamas. Israël heeft de vorming van die eenheidsregering afgewezen.

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans heeft zijn medeleven betuigd met de familie van de jongens. 'Mijn gedachten zijn bij hun ouders en dierbaren die dit verlies moeten dragen. Gilad, Naftali en Eyal zijn uit het leven weggerukt nog voor dat leven goed en wel begonnen was. Ik hoop dat de daders snel worden gevonden en voor de rechter verantwoording afleggen voor deze laffe gruweldaad', zo zei hij in reactie op het nieuws dat de lichamen van de jongens waren gevonden.

Ook het Vaticaan en de Verenigde Naties veroordeelden de moord.

De zoektocht naar de jongeren hield Israël de afgelopen weken in zijn greep. De Israëlische regering greep de ontvoeringszaak aan om de wereld te overtuigen van de blijvend boosaardige bedoelingen van Hamas. De Palestijnse premier Mahmoud Abbas veroordeelde de kidnapping en werkte nauw samen met de leiding van de Israëlische zoekoperatie. Zo'n vierhonderd Palestijnen, voornamelijk leden van Hamas, zijn tijdens de zoekoperatie opgepakt.

Een eerdere militaire zoekactie naar de vermiste jongens Beeld epa
Posters met de slogan: #bringbackourboys Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden