Premier India belooft grote schoonmaak

De Indiase premier Atal Behari Vajpayee heeft gisteren gezworen dat de onderste steen van het corruptieschandaal boven zal komen. In een televisietoespraak heeft hij toegezegd dat er een onderzoek zal worden gehouden dat binnen vier maanden moet zijn afgerond....

Van onze correspondente Sacha Kester

'De onthullingen waren een alarmbel voor ons allemaal', aldus Vajpayee in zijn eerste officiële reactie op het schandaal. 'Laten we deze situatie aangrijpen als een kans om een grote schoonmaak te houden.'

Afgelopen dinsdag kwam de website Tehelka.com met video's van politieke en militaire kopstukken die geld aannamen van journalisten die zich voordeden als wapendealers. De affaire heeft al geleid tot het ontslag van de minister van defensie George Fernandes en twee partijvoorzitters. Vajpayee hoopte dat het ontslag van Fernandes de gemoederen zou sussen, maar de oppositie blijft eisen dat de premier en zijn hele regering opstappen.

De premier vond het zorgwekkend hoe gemakkelijk de journalisten konden doordringen tot in de hoogste echelons van het ministerie van Defensie. Dit bewees wat hem betreft hoe ver 'de kanker van de corruptie was uitgezaaid'. Hij zwoer dat iedereen die schuldig werd bevonden, ongeacht zijn positie, wordt gestraft .

Intussen heeft het schandaal ook buiten het parlement tot grote opschudding geleid. In Calcutta is het kantoor van de BJP - de partij van Vajpayee - aangevallen door aanhangers van de oppositionele Congrespartij.

Premier Vajpayee kan zich troosten met een onderzoek dat gisteren werd gehouden, waaruit bleek dat 70 procent van de Indiërs hem nog steeds steunt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden