Premier Hongarije: Europa en Rusland moeten relatie verbeteren

De Hongaarse premier Viktor Orban heeft tijdens een bezoek aan Moskou gepleit voor het normaliseren van de betrekkingen met Rusland. De relaties tussen de EU-landen en Rusland staan op een laag pitje sinds de annexatie van de Krim door Moskou en de oorlog in Oost-Oekraïne. Die waren voor de EU aanleiding om sancties tegen Moskou af te kondigen.

Bert Lanting
De Hongaarse premier Viktor Orban met de Russische premier Poetin. Beeld reuters
De Hongaarse premier Viktor Orban met de Russische premier Poetin.Beeld reuters

Orban verzekerde president Poetin tijdens hun ontmoeting dat de EU-landen de sancties niet automatisch zullen verlengen als die medio volgend jaar aflopen. 'Meer en meer landen beginnen te begrijpen dat het nodig is om samen te werken', zei Orban na afloop van de bijeenkomst in de residentie van Poetin in Novo-Ogarjovo, even buiten Moskou.

De uitspraak van Orban is een teken dat er scheurtjes beginnen te verschijnen in het Europese front tegen Rusland. De EU-landen besloten de sancties vorig jaar te verlengen totdat het Minsk-II akkoord, dat een einde moet maken aan het conflict in het oosten van Oekraïne, volledig is uitgevoerd.

Poetin noemde het 'onzinnig' het opheffen van de sancties afhankelijk te stellen van het naleven van het Minsk-II akkoord. 'De bal ligt niet bij Rusland', aldus Poetin. 'Het zijn allereerst de Oekraïners die aan de voorwaarden in het Minsk-II akkoord moeten voldoen.'

Speciale status

Moskou eist dat Oekraïne eerst zijn grondwet aanpast en de gebieden die de pro-Russische rebellen in handen hebben een speciale status verleent. Die concessies liggen echter heel moeilijk in Kiev. De Oekraïners klagen dat de pro-Russische rebellen zich niet aan de bestandsafspraken houden. De afgelopen tijd zijn de gevechten in het oosten van het land weer opgelaaid. Daarbij zouden de rebellen ook zware wapens inzetten die zij volgens het Minsk-akkoord van de frontlinie moesten terugtrekken.

Hongarije gedraagt zich onder Orban meer en meer als een buitenbeentje in het EU-kamp. De premier, die veel kritiek krijgt wegens zijn optreden tegen de pers en zijn weigering om vluchtelingen op te nemen, koestert bewondering voor de Russische president. Poetin noemde Hongarije woensdag een 'oude, getrouwe vriend' van Rusland.

De twee leiders tekenden een overeenkomst voor het verlengen van de Russische gasleveranties aan Hongarije tot 2019. Hongarije is voor 85 procent afhankelijk van gas uit Rusland. Poetin sprak ook de hoop uit dat er schot zal komen in het project voor de uitbreiding van de Paks-kerncentrale in Hongarije. Volgens een contract dat de twee landen vorig jaar tekenden zal het Russische staatsbedrijf Rosatom de centrale uitbreiden met twee nieuwe reactoren.

Met het project is een bedrag van ruim 12 miljard euro gemoeid, waarvan Rusland 10 miljard als lening verstrekt aan Hongarije. De Europese Commissie heeft echter een onderzoek naar het project ingesteld. Volgens Brussel is het mogelijk in strijd met de Europese mededingingsregels.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden