Update

Premier Erdogan bezoekt grootste vluchtelingenkamp voor Syriërs

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft vandaag een bezoek gebracht aan het grootste vluchtelingenkamp voor Syriërs in Turkije. Erdogan werd door de vluchtelingen als held onthaald. In totaal zijn 23 duizend Syriërs het geweld in hun land ontvlucht en uitgeweken naar Turkije.

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan zwaait naar de Syrische vluchtelingen in zijn land na zijn speech. Beeld afp
De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan zwaait naar de Syrische vluchtelingen in zijn land na zijn speech.Beeld afp

Erdogan zwoer de rechten van het Syrische volk te verdedigen en zei tegen de aanwezige vluchtelingen dat hun overwinning op het regime van de Syrische president Bashar Assad nabij is. De premier sprak de menigte vanaf het dak van een bus toe terwijl scherpschutters om hem heen op daken stonden geposteerd.

'Bashar verliest dagelijks meer bloed', sprak Erdogan de verheugde menigte toe. 'Vroeg of laat zullen diegenen die onze Syrische broeders hebben onderdrukt rekenschap moeten afleggen. Jullie overwinning is nabij.'

Erdogan drukte de vluchtelingen op het hart dat zij gasten van Turkije zijn totdat ze ervoor kiezen terug te keren naar Syrië. Deze uitspraak werd door de vluchtelingen met een daverend applaus beantwoord.

Niet zwijgen
Erdogan zei gisteren dat Turkije niet zwijgend zal blijven toekijken terwijl het Syrische regime het geweld tegen de eigen bevolking verder opvoert. 'We zijn niet uit op andermans land, we zijn niet van plan ons te bemoeien met de binnenlandse aangelegenheden van een ander land', zei Erdogan. 'Maar als een land dat zijn grenzen heeft geopend voor de onderdrukten en slachtoffers in de wereld, met de inspiratie, kracht en moed van het Ottomaanse rijk, zullen we ons blijven inzetten voor de rechten van deze onderdrukten en slachtoffers.'

Het is voor het eerst dat Erdogan een van de kampen bezoekt. De premier gaat langs in een kamp nabij het stadje Kilis, vlakbij de grens met Syrië. Het kamp biedt zo'n tienduizend Syriërs onderdak, en bestaat niet uit tenten, maar uit tijdelijke huisjes. Het lijkt op een klein stadje met brede straten, gaarkeukens, een kliniek en zelfs een kapper. Even buiten het kamp staat een moskee.

Het kamp werd vorige maand nog getroffen door geweervuur van Syrische regeringstroepen vanaf de andere kant van de grens. Twee mensen kwamen daarbij om het leven.

Syrische vluchtelingen in Turkijke. Beeld AFP
Syrische vluchtelingen in Turkijke.Beeld AFP

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden