Premier Curaçao: belastingregime graag net zo soepel als in Nederland

De nieuwe premier Daniel Hodge wil dat Curaçao net zo'n vriendelijk belastingregime voor buitenlandse bedrijven krijgt als Nederland. Hij rekent daarbij op goedkeuring van Den Haag, zegt hij vandaag in een interview met de Volkskrant.

VAN ONZE CORRESPONDENT JEAN MENTENS

WILLEMSTAD - De premier is op zoek naar inkomsten. Curaçao staat onder financiële curatele van Nederland. Er moet onder druk van Den Haag fors worden bezuinigd op gezondheidszorg, pensioenen en ambtenarensalarissen om een dreigend gat van 350 miljoen gulden op de landsbegroting te voorkomen.

In de jaren negentig werden de Nederlandse Antillen, waar Curaçao deel van uitmaakte, in een adem genoemd met slecht gereguleerde belastingparadijzen als de Kaaiman- eilanden en Liechtenstein. Onder Nederlandse en internationale druk werd die rol van de Antillen veel kleiner. In 2001 werd het verschil tussen lokale en offshorevennootschappen afgeschaft.

'Internationale financiële dienstverlening heeft altijd een belangrijke rol in onze economie gespeeld', zegt Hodge. 'Nu Nederland zelf toonaangevend is als 'financiële dienstverlener' hoopt premier Hodge dat Curaçao die rol kan meespelen.

'Wij zijn onderdeel van het koninkrijk en als we serieuze partners van elkaar willen zijn, moet men straks niet moeilijk met ons gaan doen als wij onze offshorebusiness willen gaan stimuleren.'

Zie ook pagina 13: Interview Daniel Hodge

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden