Premier Belgiil verbod op hoofddoek in overheidsdienst

Het dragen van een hoofddoek in overheidsdienst is onaanvaardbaar, zei de Belgische premier Verhofstadt vrijdag. Hij reageerde op een discussie in Walloniver het al dan niet verbieden van religieuze uitingen....

'Fundamentalisme intimideert me', was eerder op de dag de bijdrage van de Belgische vice-premier Louis Michel aan deze discussie. 'Ik denk dat religieuze geloofs ijver, in welke vorm ook, geen plaats heeft op een openbare school, bij de overheid, of een ziekenhuis', zei hij in het Franstalige dagblad Le Soir.

Michel pleit met zijn partijvoorzitter Antoine Dunesque van de Mouvement rrmateur (MR) voor het opstellen van een 'charter' of 'pact' over normen en waarden. Daarin moeten de politieke partijen zich uitspreken voor een rechtsstaat die onpartijdig is en wordt gerespecteerd. 'Ik merk dat men uit naam van de democratie steeds vaker geneigd is tolerantie en niet-ingrijpen met elkaar te verwarren', aldus Michel.

Los van de MR-plannen begint de regering-Verhofstadt in februari een besloten 'interculturele dialoog'. Drie werkgroepen buigen zich over de scheiding tussen kerk en staat, de gelijkheid tussen man en vrouw en de organisatie van de interculturele samenleving. Het vierde comitoet een gedragscode ontwerpen. In oktober wil de regering de conclusies bespreken.

Het plan voor een interculturele dialoog is afgelopen zomer vastgelegd in het regeerakkoord. De werkgroepen bestaan uit vertegenwoordigers van alle religies en het verenigingsleven, aldus minister Marie Arena van Maatschappelijke Integratie donderdag.

De politieke partijen willen deze discussies niet in het openbaar voeren. Dat zou de verkiezingsstrijd vertroebelen voor het Vlaamse, Waalse en Brusselse gewest. Daarvoor gaan de Belgen in juni naar de stembus, tegelijk met de verkiezingen voor het Europees Parlement.

Nu al is duidelijk dat de meeste partijen minder ver willen gaan dan in Frankrijk. Daar zullen alle religieuze symbolen als hoofddoek, keppel en kruisbeeld uit publieke ruimtes worden verbannen.

In december dienden twee Waalse Senatoren van MR en de Parti Socialiste (PS) al een motie in om hoofddoeken op scholen te verbieden. Minister Arena (ook van de PS) is daar echter tegen. 'Met wat knippen en plakken een Frans voorstel in Belginvoeren, gaat niet op. Onze situatie is totaal verschillend.'

Premier Verhofstadt wilde gisteren niet zeggen of hij ook voor een verbod is voor hoofddoeken op scholen. Dat is volgens hem aan de gewesten. Hij benadrukte dat Belgiltijd pragmatische oplossingen vindt voor zulke problemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden