Update

'Premier Australië eist excuses van Poetin om neerhalen MH17'

Premier Tony Abbott van Australië heeft van de Russische president Vladimir Poetin excuses en schadevergoeding geëist voor het neerschieten van de Maleisische vlucht MH-17. De twee politici spraken elkaar in de marge van de APEC-top in Peking, schrijft de Australische krant The Sydney Morning Herald vandaag.

Redactie
Abbott en Poetin spreken elkaar over de ramp met de MH17. Beeld epa
Abbott en Poetin spreken elkaar over de ramp met de MH17.Beeld epa

Abbott vertelde Poetin dat Australië in het bezit is van informatie die duidelijk wijst op Russische betrokkenheid bij een rebellenaanval die leidde tot het neerstorten van het vliegtuig in Oekraïne. Als die aanwijzingen worden bewaarheid, 'zou dat een zeer ernstige aangelegenheid zijn'.

Abbott heeft Poetin gevraagd te kijken naar het precedent van vlucht 655 van de Iraanse luchtvaartmaatschappij Iran Air. Een toestel van die vlucht werd in 1988 per abuis door een Amerikaans oorlogsschip neergeschoten. Alle 290 inzittenden kwamen toen om. De VS hebben hiervoor diepe spijt betuigd en een schadevergoeding betaald.

De twee spraken kort met elkaar tijdens de APEC-top in het Chinese Peking. Russische media hadden eerder met een heel andere insteek bericht over de ontmoeting. Er vielen geen 'kwade woorden', zei het Kremlin volgens staatsmedium Spoetnik.

Vooraf zei Abbott dat hij er bij Poetin 'bovenop zou knallen' wat betreft de dood van 38 Australische burgers en ingezetenen in de boven Oekraïne neergeschoten Boeing 777 van Malaysia Airlines. Gaandeweg bond Abbott in en gisteren repte hij slechts van de Russische belofte dat Moskou zal doen wat het kan om de verantwoordelijken voor het gerecht te brengen.

Pro-Russische rebel bij brokstukken van het Malaysia Airlines vliegtuig. Beeld belga
Pro-Russische rebel bij brokstukken van het Malaysia Airlines vliegtuig.Beeld belga

Nog geen overenstemming met OVSE

Een Nederlands team is vanochtend op de rampplek van MH-17 in Oost-Oekraïne aangekomen, melden correspondenten van de NOS en RTL.

Het zou gaan om een groep van tien tot vijftien mensen. Oorspronkelijk was de bedoeling dat ze daar later vanochtend beginnen met het bergen van de resten van het toestel dat in juli werd neergehaald. Maar, zo zei hoofd van de repatriëringsmissie Pieter-Jan Aalbersberg vanochtend op Radio 1, dat gaat vandaag waarschijnlijk nog niet gebeuren. 'Wij zijn er helemaal klaar voor, maar er is nog geen overeenstemming tussen de OVSE en de rebellen over de werkafspraken.' De kranen en vrachtwagens die voor de berging nodig zijn, zijn daarom ook nog niet op de rampplek gearriveerd.

Het team dat nu wel aanwezig is, zal zich daarom ook vandaag richten op het bergen van stoffelijke resten die nog altijd op de rampplek worden gevonden. Negen mensen die aan boord zaten van het vliegtuig zijn nu - bijna vier maanden na de ramp - nog niet geïdentificeerd. Aalbersberg zei 'goede hoop' te hebben dat door verder te blijven gaan met de zoektocht naar menselijke resten ook die slachtoffers uiteindelijk zullen worden gevonden.

De bezittingen van de slachtoffers zijn inmiddels in Nederland. 20 kubieke meter aan materiaal is overgevlogen. In Nederland zijn de persoonlijke spullen vastgelegd, gefotografeerd en schoongemaakt. De bezittingen worden overgedragen aan Malaysia Airlines. De vliegtuigmaatschappij zal er zorg voor dragen dat de spullen bij de nabestaanden terecht zullen komen. Dat kan volgende week al het geval zijn, aldus Aalsbersberg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden