Premier Aso wil yen laten rollen

In 2007 werd Taro Aso (68) nog te frivool geacht voor het premierschap. Maar nu de Liberale Democratische Partij (LDP) een jaar later hard zit te springen om een populaire leider, is alle hoop opeens gevestigd op de bruisende persoonlijkheid.

Van onze correspondente Joan Veldkamp

Aso behoort tot de Japanse aristocratie en is de kleinzoon van Shigeru Yoshida, een van de populairste naoorlogse premiers van Japan. Met zijn lichtbruine huidskleur oogt de golfliefhebber Aso altijd alsof hij net terug is van vakantie. Zijn stijl is open en vlot. En zijn populistische trekjes hebben hem verzekerd van een grote aanhang onder het volk.

Hello, fellow nerds
Aso verslindt Manga-stripverhalen. En hij maakte zich mateloos populair toen hij vorig jaar tijdens een toespraak in de wijk Akihabara, het Mekka van de Manga-fans, de menigte verwelkomde met de woorden: ‘Hello, fellow nerds!’

Ook het zieltogende Japanse platteland loopt met hem weg, omdat hij heeft aangekondigd de geldkraan weer te willen opendraaien, na jaren van bezuinigingen en het beperken van de rol van de overheid. Aso meent dat nieuwe investeringen de enige remedie zijn om de stagnerende economie te stimuleren en de kloof tussen het platteland en de steden te verkleinen.

Dat heeft volgens de nieuwe premier prioriteit boven het terugdringen van het gigantische begrotingstekort. Ook een verhoging van de belasting op consumptie zit er voorlopig niet in. Het is onduidelijk hoe Aso de stijgende kosten van de snelle vergrijzing in Japan, dan wél denkt op te vangen.

Havik in het buitenland
Buiten de landsgrenzen is de ‘havik’ Aso, die regelmatig zijn zorgen heeft uitgesproken over het groeiende Chinese defensiebudget, echter omstreden.

Aso’s familie bezat cementfabrieken op de Kyushu eilanden, waar Koreaanse krijgsgevangenen te werk werden gesteld tijdens de Tweede Wereldoorlog. Nooit heeft hij op de zaak willen ingaan.

Na een bezoek aan Taiwan in 2006 verkondigde Aso, die twee keer minister van Buitenlandse Zaken was, dat het eiland zijn hoge niveau van educatie te danken heeft aan het voortvarende beleid van de voormalige kolonisator Japan. Buurlanden reageerden hier woedend op.

En Aso laat in het midden of hij als premier wel of niet een bezoek zal brengen aan het omstreden Japanse oorlogsmonument Yasukuni. Daar worden, tot ontzetting van de buren, miljoenen Japanse, Koreaanse en Chinese oorlogsslachtoffers geëerd, evenals veertien Japanse oorlogmisdadigers.

Aan de keuze voor Aso kleven dus risico’s. Mogelijk loodst hij zijn partij met succes door de komende Tweede Kamerverkiezingen. Maar het is niet uitgesloten dat de diplomatieke betrekkingen met China en Zuid-Korea, die onder voorganger Fukuda juist zijn verbeterd, opnieuw bekoelen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden