Premier Aruba in hongerstaking

VAN ONZE VERSLAGGEVERS

AMSTERDAM - De Arubaanse premier Mike Eman gaat in hongerstaking nu Nederland weigert de begroting van zijn regering goed te keuren. Dat heeft hij vrijdagavond gezegd.

Zijn actie volgt op het besluit van de rijksministerraad om onderzoek te laten doen naar de schuld van anderhalf miljard euro die de Arubaanse overheid heeft opgebouwd en die nog steeds stijgt. Tot die tijd is gouverneur Fredis Refunjol gevraagd geen handtekening te zetten onder de begroting.

Eman reageerde woest op dat besluit. 'Aruba wordt gegijzeld, verkracht en vernederd door Nederland', zei hij op het Arubaanse televisiestation Telearuba. 'Zolang de gouverneur zijn handtekening niet zet, zal ik niet eten', vertelde hij een krant. Volgens andere berichten heeft hij aangekondigd tijdens zijn hongerstaking te gaan kamperen tegenover het Kabinet van de Gouverneur.

Eman verwijt met name minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de autonomie van Aruba met voeten te treden. Volgens Plasterk houdt Aruba zich niet aan de regels en brengt dat de stabiliteit van het hele koninkrijk in gevaar. Net als Curaçao werd Aruba vier jaar geleden een apart land binnen het koninkrijk.

'De toestand van de overheidsfinanciën van Aruba is blijvend zorgwekkend', staat in een verklaring die de rijksministerraad vrijdag gaf. Deze raad bestaat uit alle Nederlandse ministers plus de gevolmachtigden van Aruba, Curaçao en Sint Maarten. De overheidsschuld bedraagt nu driekwart van het nationale inkomen. De staatsschuld is 6 procent. 'Onder deze regering is de staatsschuld verdubbeld. En dat proces lijkt nog niet te stoppen', zei Plasterk.

Premier Eman is niet de enige die grote woorden gebruikt in de ruzie met Nederland. Begin deze maand nam de Arubaanse minister van Financiën, Juan Yrausquin, ontslag wegens het 'ongelooflijke machtsmisbruik door de Nederlandse regering'. Het ingrijpen van Plasterk wordt op Aruba gezien als een manier om greep te houden op het land, dat, aldus Yrausquin, op een 'nooit eerder vertoonde wijze' wordt 'gechanteerd en vernederd'.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden