Premie zorgverzekeraar DSW stijgt met bijna 10 procent

De basisverzekering gaat bij DSW van 98,75 euro naar 108 euro per maand, een stijging van liefst 9,4 procent. Minister Schippers zei vorige week nog dat zij een verhoging van 3,5 procent verwachtte. De verzekeraar maakte het nieuws vanmorgen bekend.

null Beeld anp
Beeld anp

DSW noemt de stijging zelf in een persbericht 'slecht nieuws', maar zegt dat er niet aan te ontkomen valt. Vorig jaar moest per verzekerde volgens DSW 145 euro uit de reserves worden bijgelegd om de stijging van de premie beperkt te houden. Dit jaar is dat 94 euro uit onze reserves. 'Dat verklaart bijna de helft van de premiestijging', aldus DSW.

De overheveling van de wijkverpleging in 2015 naar de Zorgverzekeringswet leidt volgens de verzekeraar in 2017 wederom tot een premiestijging. 'De overheid heeft namelijk besloten deze overheveling gepaard te laten gaan met een rijksbijdrage die in vijf jaar geheel wordt afgebouwd. Daarnaast stijgen de zorguitgaven door een sterk toenemend gebruik van dure, vaak innovatieve, specialistische geneesmiddelen.'

In de afgelopen elf jaar, waarin DSW steeds als eerste de premie bekendmaakte, bleek de premie van DSW steeds richtinggevend voor de andere zorgverzekeraars.

Toelichting DSW

Op de eigen site licht de verzekeraar het besluit om de premie flink te verhogen, uitgebreid toe (pdf)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden